Nyheter

S-toppen vill stänga moské och skicka ut imamen

Kräver åtgärder efter att 22-åriga Mahsa Amini dödades av moralpolisen i Iran • Menar att moskén i Stockholm är Irans förlängda arm • SD:s Richard Jomshof ger tummen upp till Ardalan Shekarabis förslag: “Det ligger helt i linje med det jag och SD drivit i många år.”

STOCKHOLM 20191105Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi håller pressträff om hur spelreklamen i Sverige utvecklats sedan omregleringen av marknaden vid årsskiftet.Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080
Reagerar kraftfullt efter att Mahsa Amini, 22, dödades: “Stoppa bidragen, stäng centret och skicka ut imamen”, vill tidigare S-ministern Ardalan Shekarabis.
Publisert Sist oppdatert

Den tidigare socialdemokratiske ministern Ardalan Shekarabi går hårt fram i sin retorik mot en moské i Stockholm som han menar är Irans förlängda arm. “Stoppa bidragen, stäng centret och skicka ut imamen”, är hans budskap.

Observera att den här artikeln publicerades 2022.

Protesterna mot den iranska teokratin har hållit på i snart två månader, ett folkligt uppror som startade efter att den 22-åriga Mahsa Amini dödats av moralpolisen för att inte ha burit slöjan på rätt sätt. I Sverige är det många som visar sitt stöd till dem som med fara för sitt liv ger sig ut och protesterar, inte minst unga tjejer som tar av sig slöjan, något som är straffbart i Iran.

Ardalan Shekarabi (S), tidigare socialförsäkringsminister och numera rättspolitisk talesperson, har visat ett synnerligen starkt engagemang där han i sociala medier nästan dagligen sprider filmer och bilder på vad som händer i Iran, ett land han själv har sin bakgrund i.

Han ställer också krav på att Sverige bör agera, där han själv driver på för att moskén Imam Ali Islamic Center ska stängas. Det är en shiamuslimsk moské i Järfälla som Ardalan Shekarabi pekar ut som den iranska regimens moské.

“Hoten från den iranska regimen måste tas på allvar. Det gäller även Sverige. Vi bör börja med att stänga ned regimens moské utanför Stockholm”, skriver Ardalan Shekarabi på Twitter.

Enig med SD

Han har tidigare också beskrivit denna moské som en bas för Irans islamistiska regim, där Ardalan Shekarabi också uttrycker en viss frustration att svenska skattebetalare är med och betalar för verksamheten via det statliga stödet till trossamfund. Det shiamuslimska samfundet, där moskén ingår, får ungefär 3,5 miljoner kronor i stöd per år.

Stoppa bidragen, stäng centret och skicka ut imamen, är Ardalan Shekarabis budskap.

– Det handlar om att stå upp för de värderingar vi vill ska gälla i Sverige och att stoppa extremism, säger Ardalan Shekarabi till Sveriges radio.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) väljer att inte uttala sig i frågan, men det gör däremot SD:s Richard Jomshof som gör tummen upp till Ardalan Shekarabis förslag.

– Det ligger helt i linje med det jag och SD drivit i många år. Jag hoppas att det här är möjligt inom ramen för det samarbete vi har.

Demokrativillkor

Socialdemokraterna har under sin tid vid makten tagit fram ett lagförslag för att införa ett demokrativillkor för trossamfund som tar emot statliga pengar, vilket skulle kunna påverka en moské som har kopplingar till en islamistisk diktatur. Förslaget stoppades dock av den nya regeringen, bland annat efter massiv kritik från flera frikyrkosamfund som ansåg att förslaget som lagts på bordet på flera punkter inte höll måttet.

KD:s Jakob Forssmed, socialminister med ansvar för trossamfundsfrågor, har sagt att regeringen på sikt kan lägga fram nya förslag på demokrativillkor, men att det först bör ske efter en dialog med samfunden själva.

Akil Zahiri är talesperson för Imam Ali Islamic Center och är ytterst kritisk mot att det från politiskt håll kommer krav på att den shiamuslimska moskén ska stängas.

– Det är helt oacceptabelt och inte i enlighet med den religionsfrihet och demokrati som råder i Sverige, säger han till Sveriges radio.

Trots att företrädare från Irans ambassad välkomnas till moskén tillbakavisar han att den skulle finansieras eller styrs av Iran.

Fakta: Protesterna i Iran

  • Den 16 september började folk i Iran att demonstrera efter att 22-åriga Mahsa Amini dödats av landets moralpolis. Anledningen var att hon inte bar slöjan på ett korrekt sätt.
  • Unga kvinnor som tar av sig sin slöja i protest mot slöjtvånget i landet har blivit sinnebilden för de landsomfattande protesterna.