Nyheter

Så agerar kristna folkhögskolor i coronatider

Alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet rekommenderas att bedriva undervisningen på distans. Detta har hörsammats av de flesta kristna folkhögskolorna.

Publicerad Senast uppdaterad

Kampen mot coronaviruset går vidare och sedan i onsdags rekommenderar regeringen distansundervisning på lärosäten och gymnasier.

Det finns ett stort antal folkhögskolor med kristna huvudmän som påverkas av detta. Och en rundringning som Dagen har gjort visar att det numera är distansutbildning som gäller.

På Södra Vätterbygdens folkhögskola (Equmenia) är internatet och matsalen förvisso i gång. Men från och med i onsdags sker all undervisning på distans. Det innebär till exempel att internateleverna får sitta med sina datorer på sina rum, i skolans bibliotek eller i andra utrymmen för att delta i lektionerna.

– Vårt mål är att upprätthålla verksamheten och att ha en så hög kvalitet på undervisningen som möjligt, säger rektor Anders Georgsson.

Hyllie Park folkhögskola (Evangeliska frikyrkan):

Rektor Per-Inge Andersson berättar att skolan har "gått online" och att alla, från och med i går (onsdag), jobbar med digitala plattformar.

Hyllie Park folkhögskola, som saknar internat, bedriver utbildning på fyra platser i Skåne samt i Göteborg. Samtliga har nu stängt sina klassrum.

– Vill elever komma till oss för att låna böcker på bibliotek, träffa en kurator eller om de inte har studiero hemma är det tillåtet. Men vi bedriver alltså inte någon klassrumsundervisning, säger Per-Inge Andersson.

Läs merSå slår coronakrisen mot samfundens årsmöten och konferenser

Vinga folkhögskola, Göteborg (Pingst):

Det bedrivs inte någon utbildning på plats utan alla deltagarna sitter hemma. Men rektor Miriam Ås berättar att online-undervisningen innebär att skolan kan följa ordinarie schema.

– Vi testade faktiskt det här redan den 9 mars. Efter att personer som varit på skolan hade blivit coronasmittade fick alla på skolan hemisolering. De restriktionerna plockades senare bort, men nu är vi tillbaka i lite samma situation igen.

Dalkarlså folkhögskola, Umeå (Pingst):

Så fort rekommendationen om distansutbildning kom började skolan förbereda sig och i dagsläget bedrivs i princip all undervisning på distans.

– Vi har inte haft någon verksamhet med fysisk närvaro alls i lokalerna i veckan, säger rektor Stig Åsbringer.

Har du fått någon återkoppling från personal och elever om hur det har fungerat?

– Som jag har förstått det från lärarna fungerar det ganska bra. Många har en digital vana.

Fortsätter för att minska spridning

Vid Mellansels folkhögskola (EFS/Svenskakyrkan), tre mil nordväst om Örnsköldsvik, bedrivs bland annat flera musiklinjer.

Skolan har ett internat där många av eleverna bor och rektor Thomas Wahlbom förklarar att de skrivna kontrakten gör det omöjligt att säga åt eleverna att flytta. Eleverna har dessutom rätt till mat.

Därför rullar det mesta på som vanligt.

– Regeringens rekommendationer att gymnasieskolor, högskolor och universitet ska hålla stängt handlar om att stoppa en okontrollerad smittspridning när folk åker till och från skolorna. Men för oss med internat är situationen en annan, säger Thomas Wahlbom.

– Om vi stänger skolan skulle det innebära att våra internatelever får mer fritid och att de troligtvis börjar resa mer. Om de åker till Örnsköldsvik eller Umeå så ökar risken för smittspridning.

Ser skolan som karantänsområde

Enligt Thomas Wahlbom ses skolan som ett karantänsområde med så begränsad fysisk kontakt med andra som möjligt. Bland annat har de uppmanat internateleverna att inte resa bort på helgerna.

– Och för våra elever som inte bor på internatet erbjuder vi nu distansundervisning. Vi har också stängt matsalen för de som inte bor på skolan. Dessutom har de som går en distansutbildning på deltid övergått till heldistans.

Läs merJoel Halldorf: Vi måste ta människans andliga längtan på allvar