Nyheter

Så använder Netanyahu Bibeln i sin krigsretorik

Återknyter till berättelser om Josua - men också till fredliga profetior från Jesaja

Publisert Sist oppdatert

Han har citerat såväl Predikaren som Jesaja under sina pressträffar. Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har fått en del kritik i hur han citerar Bibeln i samband med kriget mot Hamas.

– Bibeln säger att det finns en tid för fred och en tid för krig. Det här är en tid för krig.

Så formulerade sig Benjamin Netanyahu på en pressträff i måndags, samtidigt som Israels militär trängde allt längre in på Gazaremsan med det uttalade målet att utplåna Hamas.

Bibelordet han hänvisar till är hämtat från Predikarens tredje kapitel, i grunden är det inte en uppmaning till krig, utan mer en poetisk beskrivning av livets olika skiftningar. ”Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen”, inleds textstycket som alltså slutar med att det finns ”en tid för krig, en tid för fred”.

Ingen vapenvila

Benjamin Netanyahu använde detta bibelord för att förklara att Israel inte kommer att lyssna till de röster som kräver en vapenvila då kriget rasar inne på Gazaremsan.

– Precis som USA inte gick med på något eldupphör efter attacken mot Pearl Harbor eller efter terrordåden den elfte september så går inte Israel med på eldupphör mot Hamas, var presidentens budskap.

Snarare, menade Netanyahu, skulle ett eldupphör spela Hamas i händerna, och därför kommer det inte att ske. Pressträffen hölls på engelska, en hint om att syftet var att nå en internationell publik.

Röken stiger upp mot himlen, efter en av många israeliska bombräder i Gaza.

Religiös retorik

Benjamin Netanyahu får nu kritik för att han använder Bibeln i sin argumentation för Israels militära offensiv i Gaza, inte minst för att det ger skenet av att det skulle vara ett religiöst krig som utspelar sig, där motparten Hamas också har en tydlig islamistisk agenda.

Kritiken kommer dock främst efter de pressträffar där Benjamin Netanyahu talar hebreiska, där han på ett tydligare sätt appellerar till en israelisk publik. Där har den israeliske premiärministern exempelvis hänvisat till berättelsen om det israeliska folkets krig mot amalekiterna.

– Du måste veta vad amalekiterna har gjort mot er, säger vår heliga bibel, och vi minns och vi strider, sa Benjamin Netanyahu, några dagar innan han citerade Predikaren.

Benjamin Netanyahu har refererat till Bibeln flera gånger sedan kriget mot Hamas startat.

Berättelsen han hänvisar till finns återgivet i Första Samuelsboken kapitel 15, där Israels kung Saul fick en profetisk uppmaning att ”krossa amalekiterna och vig dem åt förintelse” eftersom de tidigare angrep Israels folk under sin långa ökenvandring.

Att Benjamin Netanyahu refererar till de här bibelverserna har fått kritiker att påstå att han därmed uppmanar till folkmord på Gazas befolkning.

Josua en förebild

På samma pressträff valde den israeliske premiärministern att backa bandet 3 000 år och lyfta fram Josua som en judisk historisk hjälte att inspireras av, för att sedan knyta an till Israels krig i modern tid som avslutas med det pågående kriget mot Hamas.

Men Benjamin Netanyahu har även hänvisat till mer fredliga bibelord under sina pressträffar. Exempelvis då han strax innan markinvasionen av Gaza inleddes lyfte fram en profetia som återfinns i Jesaja 60:18, vilket är en vision av ett land som lever i fred och frihet. ”Man ska inte mer se våld i ditt land, förtryck och förödelse inom dina gränser. Dina murar ska du kalla räddning, dina portar lovsång”, lyder bibelordet.

Fakta: Israels krig mot Hamas

  • Efter Hamas terrordåd den 7 oktober som dödade 1 400 israeler har Israel förklarat krig.
  • Just nu pågår flera militära operationer i Gaza, där en markoffensiv har inletts med det uttalade syftet att förgöra Hamas.
Powered by Labrador CMS