Nyheter
Så arbetar samfunden mot sextrakasserier
– Det vore naivt att tro att sexuella trakasserier inte skulle förekomma i kyrkan.Det säger Kjell Larsson, missionsföreståndare i Svenska alliansmissionen, med anledning av uppgifterna om sexuella trakasserier i Pingsts pastorsnätverk.

En ny studie om jämställdhet i Pingströrelsen visar att en av tio kvinnliga pastorer i nätverket Pingst Pastor har varit utsatta för sexuella trakasserier, som Dagen rapporterat.
En rundringning till några andra samfund visar att det finns en beredskap att ta itu med sexuella trakasserier.
– Vi har en krisplan när något sådant händer som bland annat innebär att vi söker upp och stödjer den som blivit utsatt, berättar Anders Blåberg, missionsdirektor i EFK.
Evangeliska frikyrkan har även uppmärksammat frågan vid olika utbildningstillfällen för nationellt anställda.
– För några år sedan föreläste Marianne Andreas från Sveriges kristna råd om sextrakasserier. Och frågan finns med i de personalenkäter vi regelbundet gör bland våra anställda, säger han till Dagen.
Viktigt arbeta förebyggande
Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, berättar att samfundet följer de riktlinjer SKR antagit.
– På SKR:s hemsida finns ett bra material som medlemskyrkorna i SKR tillsammans arbetat fram. Med handfasta råd om hur vi kan tänka och agera.
”Ekumeniska riktlinjer vid sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer” presenterades 2003. Men tio år är en lång tid, anser hon.
– Att aktualisera frågan en gång är bra men räcker inte. Vi behöver återerövra kunskapen så att vi vet vad vi ska göra när det händer. Det är också viktigt att arbeta förebyggande, menar Sofia Camnerin.
Även i Svenska alliansmissionen finns en beredskap. Förutom SKR:s riktlinjer har samfundet en egen manual, ”När det händer”.
– Där finns beskrivet hur vi bör agera när det händer i våra församlingar, förklarar missionsföreståndare Kjell Larsson.
Dessutom har han och samfundets missionssekreterare Lars-Gunnar Jonsson tagit upp frågan i SAM:s olika pastorsnätverk. Totalt finns ett 100-tal pastorer i SAM.
– Så jag tycker att vi har tagit tag i frågan även om det finns mer att göra. Det är viktigt att inse att vi i kyrkor och samfund inte lever i en fredad zon.
– Sexuella trakasserier förekommer tyvärr i kyrkliga miljöer precis som i samhället i stort. Därför måste vi ta frågan på största allvar, säger Kjell Larsson.
”Alla omfattas av policyn”
Frälsningsarmén har ett policydokument mot kränkande särbehandling där sexuella trakasserier ingår som en del i ett större sammanhang tillsammans med vuxenmobbning, psykiskt våld och social utstötning.
– Det är skrivet av Frälsningsarméns ledningsråd och ger värdefull vägledning, säger Sonja Blomberg, personalchef på Frälsningsarméns högkvarter i Stockholm.
– Alla anställda, både nationellt och i kårerna runt om i landet, omfattas av den policyn. Det är bra att den finns, för då vet vi hur vi ska agera när något sådant händer.