Nyheter
Så går insamlingen till dem som flytt IS
Drygt 80 000 kronor har Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, samlat in till internflyktingar i Irak så här långt. Hygienkit, vattenförsörjning samt traumahjälp hör till det som blir verklighet med svenskt stöd. – Behoven är enorma, säger PMU:s Johanna Litsgård Lebourne.


Svenska pingströrelsen har varit en del av humanitär hjälp till norra Irak sedan 2014 då terrorsekten Islamiska staten utropade sitt kalifat. Men efter att IS-terroristerna har förlorat makten över området finns fortfarande stora hjälpbehov. Närmare två miljoner internflyktingar har ännu inte kunnat återvända till sina hemorter i landet utan bor fortfarande i tältläger, eller i övergivna och ofärdiga hus.
PMU:s kommunikations- och insamlingschef Johanna Litsgård Lebourne är efter en rundresa i norra Irak nyligen, där Dagen också var med, djupt berörd av de irakiska internflyktingarnas situation.
– Många har bott i flyktingläger i flera år och har inget annat boende att åka tillbaka till. Att få se barnen och den unga generationen som växer upp tog mig hårt. Jag tänker på den 15-åriga tjej vi mötte som inte kunde läsa och skriva. Omständigheterna är enormt tuffa, säger hon.
”IS är besegrat”
Insamlingskampanjen, som sker i samarbete med tidningen Dagen, går under namnet ”Efter IS” med hänvisning till att Islamiska statens makt i norra Irak har brutits.
Men samtidigt konstaterar Johanna Litsgård Lebourne att det finns en annan verklighet som inte så ofta speglas i svenska medier.
– Staden Mosul har återtagits och IS är besegrat. Men ändå mötte vi en tydlig IS-närvaro. Det finns så kallade ”sleeping cells” (sovande celler) och vi åkte i områden där IS opererar om natten och lägger ut vägbomber. Vi kände oss aldrig rädda, men det klart att det är speciellt att resa där och känna att det kan hända igen.
Det är genom den brittiska kristna biståndsorganisationen Tearfund, med kopplingar till Evangeliska Alliansen i Storbritannien, som svenska PMU arbetar i norra Irak. Tearfund inriktar sig på humanitära insatsers med vattenprojekt, hygienkit, försörjningsstöd och traumabearbetning bland internflyktingarna.
Läs även: Här får IS-flyktingarna hjälp för sina krigstrauman
”Varenda krona behövs”
– På det här sättet kan de drabbade få ett någorlunda drägligt liv. Det som slog mig när vi besökte ett tältläger var hur Tearfund behövde ta hjälp av en annan internationell hjälporganisation för att kunna få ut hygienkiten. De balanserar verkligen på gränsen, och varenda krona behövs, säger Johanna Litsgård Lebourne.
– Vi mötte också mammorna som berättade om hur deras barn fortfarande drömmer mardrömmar. De fick fly från IS upp i bergen, med ingenting, och använde sina skor som kuddar på natten.
– Nu fick de också hjälp mot sina egna depressioner. Att få jobba inte bara med kroppen utan att också kunna ge hjälp mot de själsliga såren känns oerhört viktigt.
Johanna Litsgård Lebourne konstaterar att det finns många irakier i Sverige och därför relationer till landet. Sedan hemkomsten till Sverige har hon och PMU-kollegan Annelie Edsmyr berättat om Irak-resan i TV4:s Nyhetsmorgon, och i dagarna samlar en del Vasaloppsåkare in pengar till ändamålet. PMU har också kontakt med församlingar, Second handbutiker och andra givare som de hoppas ska bidra för att lindra den humanitära nöden i Irak den närmsta tiden.