Nyheter
Så gör kyrkorna för att kunna fira fysisk gudstjänst - och klara 50-regeln
Efter månader av digitala gudstjänster har kyrkorna börjat leta sätt att träffas fysiskt igen. Här är tre kyrkor som valt helt olika lösningar för att klara 50-gränsen.

Pandemin är inte över, men smittspridningen har minskat – och viljan till att mötas har vuxit. Det har fått kyrkorna att leta efter lösningar som låter människor delta i gudstjänst tillsammans inom ramen för de nuvarande restriktionerna från regeringen.
Precis som i många andra kyrkor har avsaknaden av fysiska möten tärt på Hillsongs medlemmar.
– Vi har märkt att det finns en stor längtan och hunger efter att träffas, säger Andreas Nielsen, föreståndare för Hillsong Church.
Läs ocksåFörsamlingar frustrerade över att inte få träffas - medan gallerior är fulla
30 olika mikromöten på caféer med plats för 50
För Hillsong, vars medlemmar till stor del bor i storstadsregionerna, är det svårt att bjuda in till fysiska gudstjänster centralt. För att ändå kunna träffas igen lanserade Hillsong ett nytt koncept – Micro Church. I trettio olika mikromöten kunde 50 personer i varje delta i gudstjänster igen.
– Mötet består av fika, gemenskap och mingel i en lokal med en mötesledare. Sedan följer man vårt möte online innan man umgås lokalt igen. Det blir en mix mellan lokalt och online, kan man säga, säger Andreas Nielsen.

Andreas Nielsen.
Med 1 500 besökare får greppet ses som en succé och Hillsong siktar på att fortsätta att arrangera dem.
– Det var ett rejält gensvar. Vi jagar caféer, barer och alla möjliga lokaler för att kunna ha minst 50 mikromöten på söndag, säger Nielsen.
Tre gudstjänster i kyrkan med anmälan
Korskyrkan i Uppsala har valt en annan lösning. För att kunna ge alla som vill möjligheten att fira gudstjänst arrangerar de tre gudstjänster varje söndag. Dessutom kan de – tack vare olika lokaler – ha söndagsskola parallellt.
– På hemsidan kan man se hur många lediga platser det finns kvar och anmäla sig genom ett formulär, säger pastorn Anders Blåberg.
Bara ett fåtal bänkplatser – med rejält avstånd – stod tomma när Korskyrkan testade konceptet för första gången i söndags.
– Det verkar ha fungerat bra och det var en stor glädje att få mötas igen, säger Blåberg som menar att församlingar får vänja sig vid tanken på annorlunda lösningar, säger han.
Anders Blåberg.
– Vi planerar för två månader i taget och räknar med att restriktionerna nog kan bli långvariga. Vi fortsätter att även streama gudstjänsterna för alla besökare på nätet.
En gudstjänst som livestreamas
Sankt Lars katolska kyrka, också i Uppsala, har valt en tredje väg. I stället för att arrangera flera gudstjänster på samma dag bjuder de in till gudstjänst i kyrksalen och livestreamar den samtidigt i den närliggande församlingssalen.
– Med två meters avstånd betyder det att vi kan ta in ungefär 20 till 25 personer till, säger kyrkoherden Andreas Bergmann, som ännu inte vet om det kommer att falla väl ut.

Andreas Bergmann.
– Hur det går ser vi om en månad. En vanlig mässa är det inga problem för oss att ha en besöksgräns, men på högmässan kommer det normalt betydligt fler besökare. Nu när människor återvänder från semestern kan det bli fler som inte får möjlighet att delta.
Fler församlingar som Dagen har talat med upplever att reglerna är otydliga kring vad som gäller när det kommer till flera möten i samma eller närliggande fastighet.