Nyheter
Så lyckas de med sina webbgudstjänster
Varje vecka tittar tusentals svenskar på någon gudstjänst via webben. Några av de som når flest är Hillsong, Filadelfiakyrkan i Stockholm, Smyrnakyrkan i Göteborg och Livets ord. Här är deras tips och tankar kring den nya onlineverkligheten som församlingar nu står i.

– Jag undrar om vi någonsin har nått ut med evangelium så mycket som nu, säger Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Stockholm.
Deras gudstjänster har mellan 40 000 och 50 000 visningar varje vecka. Under de två påskgudstjänsterna fick de in 1500 böneämnen.
– Vi skickar ut hundratals biblar till människor just nu, på flera olika språk. Många har tagit ett beslut om att de vill starta en relation med Gud.
Så är många av de som tittar är personer som inte brukar besöka er i vanliga fall?
– Absolut. Vi får enormt mycket respons. Jag har många egna vänner som inte brukar besöka kyrkan som ser våra gudstjänster. Därför har vi onlinepastorer som svarar på alla kommentarer på sociala medier och alla mejl som skickas till oss.
Andreas Nielsen berättar att de så långt de kan försöker att hjälpa människor hitta en församling där de bor.
– Vår ambition är inte att bygga en stor onlinegrej. Vi tror att det bästa är att hitta en lokal församling.
Läs mer Hillsong firade nattvard med tusentals personer – på distans
"Tänka mycket mer offentligt"
En annan församling som har höga tittarsiffror på sina gudstjänster är Filadelfiakyrkan i Stockholm. Föreståndaren Niklas Piensoho tycker att det är viktigt att tänka på att en webbgudstjänst skiljer sig från en vanlig gudstjänst.
– Tänk inte att du har din egen församling framför dig. Man måste tänka väldigt mycket mer offentligt. Blir vi för inåtvända förvanskar vi evangeliet. Evangeliet är riktat till alla människor, överallt.
Filadelfiakyrkan valde tidigt i coronakrisen att göra gudstjänster särskilt anpassade för webben, inspelade i deras kafé med människor passerande utanför fönstren i bakgrunden.
– Det är inte bara visuellt bra, det visar också att evangeliet inte är för ett stängt rum, utan ett öppet rum.
Ett annat av Niklas Piensohos tips är att rikta sig direkt till de som tittar och anpassa samtalstonen och gesterna till ett vardagsrumssamtal.
– När man står på en estrad behöver man använda rösten och gester mer. Det här mediet kräver att man växlar ner i intensitet utan att för den sakens skull bli mindre angelägen.
Läs mer Filadelfia Stockholm får många nya medlemmar online med coronasändningar
Livets ord når många
Livets ord är ett annat exempel på en församling som når många med sina gudstjänster. Två av de mest sedda klippen har handlat om att ha sin trygghet i Gud.
– I tider av väldigt stor osäkerhet och fruktan sträcker sig människor mot hoppet, friden och tillflykten, säger pastor Joakim Lundqvist.
Hans andaktsserie, där han går igenom var och en av de 16 verserna i Psaltaren 91, har hittills haft över 43 000 visningar.
– I kommentarer och gensvar märker jag att det här får betyda mycket för många.
Tänker ni annorlunda kring ert gudstjänstupplägg nu när de bara sänds via webben?
– Både ja och nej. Vi vill vara de vi är, med den tonalitet och de betoningar vi har i vanliga fall. Samtidigt har vi anpassat oss till formatet och har valt att göra en studiosänd gudstjänst, inget mellanting, för att ge vår fulla uppmärksamhet till personen som sitter hemma.
Påskklipp populära
En fjärde församling som har nått många människor under coronakrisen är Smyrnakyrkan i Göteborg. Deras genomgång av påskberättelsen, dag för dag under påskveckan, är bland deras mest sedda.
– Tomas Sjödin predikade på långfredagen och han når en stor publik även långt utanför kyrkkretsarna, säger föreståndaren Urban Ringbäck.
Liksom Niklas Piensoho tycker Urban Ringbäck att det är viktigt att inte vara för intern under gudstjänsterna utan vara medveten om att man rör sig på "torget".
– Det är en stor möjlighet men också ett stort ansvar.
Läs mer Guide: Helgens direktsända gudstjänster
Länkar till gudstjänsterna