Nyheter

Så överlevde de kristna gårdarna coronasommaren

Efter en tuff vår hoppades de kristna gårdarna på ett uppsving till sommaren. Med nybyggd mounatinbike-, frisbee- och fotbollsgolfbanor lyckade Gullbrannagården få ett okej ekonomiskt resultat. Men läget är fortsatt svårt, liksom för flera andra gårdar.

###
Publicerad Senast uppdaterad

I början av april gjorde Svenska alliansmissionen ett upprop för att rädda Gullbrannagården. Platschefen och vd:n Ewa Bylander sa till Dagen att de behövde få in flera miljoner kronor för att överleva. Resultatet blev 1 170 000 kronor (insamling plus privatlån), men verksamhetens framtid kunde ändå säkras med hjälp av ett större banklån. Dessutom blev sommaren bättre än väntat, tack vare stor kreativitet och frivilliga insatser.

– På två dagar byggde gänget som har det praktiska ansvaret på Gullbrannafestivalen en 500 meter lång mountainbikebana. Utöver gäster har vi haft mountainbikeklubbar som kommit hit. Det har varit otroligt uppskattat, säger Ewa Bylander.

Före midsommar stod även en frisbeegolf-, fotbollsgolf och käpphästbanor klara. Tillsammans med våffel- och grillkvällar, gympa, andakter, båtrace, tipsrundor och en mängd andra aktiviteter lyckades gården locka en hel del besökare.

– Vi har jobbat stenhårt för att det ska bli så bra som möjligt. Vi budgeterade för en katastrofsommar, men de bästa veckorna har vi ändå haft en beläggning på 75–80 procent jämfört med andra somrar.

Ewa Bylander.
Ewa Bylander.

Ewa Bylander, platschef och vd, Gullbrannagården.

Hur ser du på det ekonomiska läget nu?

– Vi tar oss igenom det här, helt säkert. Det är lite lättare att andas nu än i våras. Men det kommer bli en tuff höst.

Läs också Bokförsäljningen rasar för kristna bokförlag under isoleringen

Storstrand: Färre bokningar - fler dagsbesök

På Storstrand kursgård utanför Piteå blev sommaren som väntat, berättar verksamhetschefen Lina Vikberg. Färre bokningar på campingen, men fler piteåbor som gjort dagsbesök.

– Det har varit mycket hemester, så människor har kommit hit och ätit lunch, spelat minigolf och tagit en glass. Det är vi supertacksamma för.

Samtidigt tycker hon att det är tråkigt att mycket har behövt ställas in.

– Det har varit en väldigt speciell sommar. Vi har saknat gudstjänster, samlingar och konserter som är vårt hjärta för gården.


Lina Vikberg, verksamhetschef Storstrands kursgård.

I april sa Lina Vikberg till Dagen att sommaren skulle bli avgörande för gårdens framtid. Trots att det blev ett stort ekonomiskt tapp, är hon övertygad om att de kommer att klara sig.

– Det är fortsatt tufft, men jag är trygg i att vi kommer att överleva det här. Frågan är hur mycket kapital det ätit upp och hur vi kan ta oss igenom det här och fortsätta utvecklas.

Sandvikengården: Många har skänkt pengar

Värmländska Sandvikengården ser tillbaka på en utmanande sommar som trots allt varit okej. Mycket fick ställas in men gårdens konfirmationsläger, som i år samlade 45 personer, kunde genomföras.

Vad gjorde ni för att försöka locka gäster i sommar?

– Vår satsning har varit säkerheten först och inte att försöka maximera besöksantalet, säger föreståndaren Thomas der Nederlanden.

Han hoppas att de ska lyckas klara det budgeterade underskottet på en halv miljon kronor för 2020.

– Vi har bra dragkraft från ideella insatser. Både privatpersoner och församlingar har skänkt pengar. Det visar att det finns en vilja att vi ska finnas kvar, säger Thomas der Nederlanden.


Thomas der Nederlanden, föreståndare, Sandvikengården.

Läs även Second handbutiker larmade om kris - så klarade de värsta coronaperioden

Om gårdarna

  • Gullbrannagården är en camping, konferens- och lägergård belägen strax söder om Halmstad som ägs av Svenska alliansmissionen och Svenska alliansmissionens ungdom.

    Storstrand kursgård utanför Piteå är även den en camping, konferens- och lägergård som tidigare ägdes av EFS Norrbotten men numera drivs av den ekumeniska Storstrandsföreningen.

    Sandvikengården är en kurs- och lägergård nordväst om Karlstad som ägs och drivs av EFS i Värmland.