Nyheter

Så tycker alla riksdagspartier om konfessionella friskolor

Kristna friskolerådets enkät visar svängning mot mer negativ hållning

Publisert Sist oppdatert

Det enda borgerliga parti som reservationslöst vill avskaffa skolor med konfessionell inriktning är Liberalerna. Det visar en valenkät som gjorts av Kristna friskolerådet.

Riksdagspartierna svarar i enkäten på en rad frågor som framför allt rör friskolor med konfessionell inriktning.

Ser man till de enkäter som gjordes inför valet 2018 blir glidningen mot en mer restriktiv inställning tydlig, framför allt inom Liberalerna och Moderaterna.

Inför det förra riksdagsvalet ville Liberalerna se ett etableringsstopp och låta Skolinspektionen granska skolor med religiösa inslag särskilt.

I dag vill Liberalerna att konfessionella inslag ska bannlysas helt från friskolorna. Detta trots att Skolinspektionen konstaterat att de kristna skolorna, som utgör lejonparten av de konfessionella friskolorna, hanterar de konfessionella inslagen utan anmärkning.

För fyra år sedan ansåg Moderaterna att konfessionella friskolor skulle vara fortsatt tillåtna. Nu vill partiet införa ett “tillfälligt etableringsstopp”, till dess att en “fullständig genomlysning har gjorts av de religiösa friskolor som drivs i dag och ett fungerande regelverk finns på plats för att stoppa religiös extremism”.

Ulf Kristersson (Moderaterna), partiledarsamtal i Uppsala Pingst inför riksdagsvalet 2022.
Ulf Kristersson (M) vill införa ett tillfälligt etableringsstopp av konfessionella friskolor.

V och S vill förbjuda helt på sikt

Vänstern och Socialdemokraterna står fast vid sin tidigare hållning, att konfessionella friskolor på sikt ska förbjudas helt.

Inställningen bland övriga parter spänner från Kristdemokraterna och Centern, som är odelat positiva till skolorna, till Sverigedemokraterna, som vill förbjuda friskolor med konfessionell muslimsk inriktning, men inte de kristna.

Miljöpartiet ställer sig bakom regeringens förslag om tydligare krav på skolor med konfessionell inriktning.

“Däremot är vi tveksamma till om ett etableringsstopp för dessa skolor är förenligt med våra åtaganden enligt internationella konventioner,” skriver partiets företrädare i enkäten.

Borgerlig klyfta

Numera står de två riksdagspartier som betecknar sig som både borgerliga och liberala i olika ringhörnor i frågan.

“Centerpartiet är för det fria skolvalet och är för att det finns fristående skolor,” svarar Centerpartiet i Kristna friskolerådets valenkät, utan att skilja mellan friskolor med eller utan konfessionella inslag.

Centerpariets partiledare Annie Lööf.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Detta i skarp kontrast till Liberalerna, som numera helt vill förbjuda friskolor med konfessionell inriktning, och som menar att detta inte “påverkar [ …] föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse”.

Magnus Westergård, skolchef på Livets ords kristna skolor.
Magnus Westergård, skolchef på Livets ords kristna skolor.

– Jag är inte förvånad över svaren, som bekräftar den bild vi har, säger Magnus Westergård, skolchef på Ansgarskolorna och ansvarig för Kristna friskolerådets enkät.

– Däremot blir det alltmer tydligt att diskussionen om konfessionella friskolor, varav de allra flesta består av välfungerande kristna friskolor, är en avledningsmanöver från de riktigt stora frågorna: hur ska betygssystemet se ut, hur får man integrationen att fungera och varför lyckas vi inte bättre i Pisaundersökningarna?

Powered by Labrador CMS