Nyheter

Så tycker kandidaterna om samkönade vigslar och koranbränningar

Dagen ställer tre högaktuella frågor till de fem ärkebiskopskandidaterna inför valet

Ärkebiskopskandidaterna.
Ärkebiskopskandidaterna.
Publisert Sist oppdatert

Politiska partiernas närvaro i kyrkan verkar oproblematiskt, om du frågar de flesta av de kvarvarande kandidaterna till ny ärkebiskop. Men att elda upp Bibeln och Koranen däremot, där har flera en annan åsikt.

UPPSALA. I Lötenkyrkan i Uppsala strålade samtliga fem kandidater till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan samman, då en hearing inför valet anordnades.

Dagen ställde tre frågor till samtliga ärkebiskopskandidater.

1. Är det problematiskt att politiska partier styr i Svenska kyrkan?

2. Är det ett problem att samtliga präster inte viger samkönade par?

3. Ska man kunna elda upp Bibeln och Koranen i Sverige?

Så här svarar de.

Martin Modeus: ”Jag tror inte på förbudsvägar”

Martin Modéus är den som fått axla favoritskapet i ärkebiskopsvalet, och när han får frågan om de politiska partiernas närvaro i kyrkans styre svarar han att i de sammanhang han rör sig så ser han inga problem med det.

– Svenska kyrkan befinner sig på en resa och just nu har vi det här systemet som jag tycker att vi ska respektera. Jag träffar så många engagerade människor tvärs igenom alla nomineringsgrupperna och för mig är det viktigt att människor från olika sammanhang ställer upp.

Är det ett problem att alla präster inte viger samkönade par?

– Jag tror inte på förbudsvägar, svarar Martin Modéus.

Han förklarar att kyrkan i dag har en uppfattning som rymmer två olika äktenskapssyner.

– Det är den punkt vi är på. Men även här finns det en resa och jag hoppas att den slutar i att alla präster med glädje säger att de vill viga samkönade par.

När det gäller frågan om att elda heliga skrifter säger Martin Modéus att yttrandefriheten är jätteviktig i Sverige.

– Men det goda samhället bygger på att vi respekterar varandra från alla håll och kanter och den respekten behöver vi odla fram i alla sammanhang. Men yttrandefriheten säger att man får elda upp Bibeln och Koranen och i Sverige är vi noga med att ha en väldigt vid yttrandefrihet.

Manlig person i biskopskläder.
Martin Modéus.

Johan Dalman: “Jag tycker om den ordning vi har”

När Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, svarar på samma frågor vill inte heller han kritisera Svenska kyrkans interna demokrati där politiska partier får delta.

– Värderingsfria människor finns inte. Nio av tio svenskar röstar i allmänna val, fem eller sex av tio svenskar är med i Svenska kyrkan. Jag tycker inte ens det är en fråga, det vore konstigt om människors ideal inte också kommer till uttrycker i en kyrka.

Han konstaterar att systemet är som det är och att det är vad man får förhålla sig till.

När det gäller att präster har rätt att inte viga samkönade par svarar han kort och rappt.

– Jag tycker om den ordningen vi har.

Ska man få elda upp Bibeln och Koranen?

– Grundlagsmässigt, absolut. Medmänskligt och anständighetsmässigt, absolut inte.

Johan Dalman
Johan Dalman.


Karin Johannesson: ”Tycker inte man ska få provocera med heliga ting”

Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, är däremot mer skeptiskt inställd till att elda upp heliga böcker.

– Å ena sidan ser jag yttrandefrihet som väldigt viktigt, men å andra sidan är jag klart skeptisk när syftet bara är att väcka anstöt. Jag tycker inte att man ska få provocera med heliga ting, säger hon.

Är politiska partier i kyrkan rimligt?

– Jag tycker att det är ett system som skulle kunna vara rimligt. Sedan kan man fundera på om det finns ett system som är rimligare, men som det är i dag är det helt okej.

Är det okej att alla präster inte viger samkönade par?

– Ja.

Nomineringsval i stiftets hus i Uppsala, då en ny ärkebiskop ska utses i Svenska kyrkan. Karin Johannesson, biskop i Uppsala.
Karin Johannesson.

Mikael Mogren: Kyrkoval inte så bra

Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, svarar att “det är den ordning vi har” när det gäller att präster kan neka vigsel av samkönade par, utan att uttrycka en tydlig egen ståndpunkt i frågan.

Men när det gäller de politiska partiernas närvaro i kyrkan är han mer frispråkig.

– Jag är inte så negativ till det. Jag har sett kyrkor med personval och det har jag inte tyckt varit så bra. Den nuvarande ordningen kan reformeras men jag är inte helt avig till att människor har ett politiskt sammanhang som de är tydliga med, säger han.

Mikael Mogren menar också att det är en “missionerande yta”, att fler människor kommer i kontakt med Guds ord och sakramenten tack vare att de politiska partierna tillåts ställa upp i kyrkoval.

Ska man få elda upp Bibeln och Koranen?

– Jag tror på religionsfrid. Det vi verkligen behöver tala om är hur religionen blir en positiv kraft i samhället. Då är uppvigling inte en del av religionsfriheten. Jag är skeptisk till att man ska få göra det.

Mikael Mogren
Mikael Mogren.

Fredrik Modéus: ”Vi ska inte begränsa möjligheterna för nomineringsgrupperna”

Även Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, ställer sig frågande till om det ska vara möjligt att elda upp heliga skrifter.

– Jag tycker att det som hänt är fruktansvärt, men vi har de fri- och rättigheter som vi har. Men det här är en fråga jag vill se utredas ordentligt om vad som ska vara tillåtet eller inte. Det är en jättesvår fråga. Vi behöver värna demokratin men här finns något som möjligen skulle kunna vara över gränsen.

Är det rimligt med politiska partier i kyrkan?

– För mig är det en demokratifråga, jag tror inte att vi ska begränsa möjligheterna för nomineringsgrupperna att finnas. Det gör att det kommer att finnas mer politiska och de som är friare, så den öppenheten vill jag ha.

När det gäller att viga samkönade par svarar Fredrik Modéus att han med glädje skulle vilja se att alla präster av fri vilja vigde.

– Det är den långsiktiga målbilden, säger han.

– Men vi är olika varandra och tänker olika, det kan finnas flera skäl till att man inte vill viga homosexuella. Man ska vara försiktig med att svara för kategorisk i den här frågan.

Biskop Fredrik Modéus protesterade mot vissa av restriktionerna mot kyrkor under pandemin under andra vågen av corona.
Fredrik Modéus.
Powered by Labrador CMS