Nyheter
Så tycker samfundsledarna om svenskt medlemskap i Nato
Oro för svensk missions framtid • ”Jag är kluven” • “Ingen ståndpunkt” • Så svarar de kyrkliga ledarna på Dagens fråga

Efter Turkiets besked om att Sveriges Natoansökan kommer att ratificeras tycks nu ett svenskt inträde i försvarsalliansen vara nära förestående.
Dagen har frågat de kristna samfundsledarna: Vad tycker du om ett svenskt Natomedlemskap?
Lasse Svensson, kyrkoledare, Equmeniakyrkan:
”Det är en svår fråga. Processen i Sverige har uppfattats som väldigt snabb, och många är fortsatt osäkra även om en majoritet av svenskarna nu är för ett medlemskap. Vi som kyrka kommer dock alltid att verka för fred och försoning, och vi kommer att göra det även i en kontext där Sverige är medlem i Nato.”

Martin Modéus, ärkebiskop, Svenska kyrkan:
”Sverige har sedan länge varit i ett nära samarbete med Nato. Kyrkans uppgift är alltid, oavsett alliansförhållanden, att be och verka för fred och frihet i Sverige och i världen. Kyrkans budskap är, i Jesu efterföljd, ett fredsbudskap. Detta vill vi fortsätta att göra tillsammans med den världsvida kyrkan.”

Ingemar Forss, missionsdirektor, Evangeliska frikyrkan:
”Vi har ingen bedömning av den specifika frågan kring Natomedlemskap. Samtidigt konstaterar vi med sorg att alltmer av ekonomiska resurser i vår värld går till upprustning och militärt försvar. Vår bön är att få se mer av fred och samförstånd också i denna tid.”

Anders Arborelius, biskop och kardinal, Katolska kyrkan:
”Eftersom Sverige har varit neutralt och alliansfritt i ungefär tvåhundra år, tar det lite tid att smälta att vi nu har gjort en total kursändring. Samtidigt pekar det på att säkerhetsläget i vårt närområde är djupt oroande. Så vi får hoppas och be att Sveriges inträde i Nato ska bidra till ett fredligt och tryggt Europa för alla parter.”

Bo Jeppsson, överste, Frälsningsarmén:
”Frälsningsarmén har ingen ståndpunkt i denna fråga.”

Ulf Häggkvist, missionsföreståndare, Svenska alliansmissionen:
”Jag lutar åt att ett svenskt Natomedlemskap är negativt, men jag tycker att frågan är svår och komplicerad. Å ena sidan är det en viktig säkerhetsfråga; det kan vara svårt att vara neutral om man är ensam. Å andra sidan finns det en risk att man är med och driver på en utveckling mot ökad spänning och konflikt. Jag är kluven.”

Daniel Alm, föreståndare, Pingst FFS:
”Svenskt medlemskap i Nato får nog anses vara en naturlig och legitim reaktion på Rysslands aggressioner. Men i grund och botten är jag inte särskilt glad för ett svenskt medlemskap i Nato, även om jag alltså förstår det. Jag tror att vår historia av alliansfrihet och neutralitet har tjänat oss och världssamfundet väl, och jag tror att vi har haft en särskild roll att spela genom alliansfriheten och neutraliteten. Genom ett kraftfullt bistånd och en svensk diplomati, med företrädare som Dag Hammarskjöld, har vi kunnat bidra till stabilitet i världen utan att tillhöra Nato. Men frågorna nu handlar mycket mer om vår egen säkerhet, och vi får se vad som visar sig klokast i ett långsiktigt perspektiv.
Vad gäller missionen tror jag att ett medlemskap i Nato mest har negativa konsekvenser. Också inom missionen har vi från svenskt håll kunnat ha ett särskilt förhållningssätt som inneburit att vi inte alltid har viftat med vår egen flagga. Snarare har vi försökt bygga upp inhemska organisationer och samfund så fort det varit möjligt. Detta har dels visat sig framgångsrikt, dels medfört att vi inte sammanblandats med imperialism. Det skulle vara mycket olyckligt om våra intentioner att förmedla frälsningsbudskapet och bidra till mera hoppfullhet i tiden nu skulle grumlas av ett medlemskap i Nato.
I fredstid såväl som krigstid är det den kristna församlingens uppdrag att fortsätta vara kyrka och sprida hopp, tro och kanske framför allt kärlek. Tiderna är oroliga och vi behöver be mycket för våra folkvalda beslutsfattare, som nu kommit fram till att vi ska tillhöra Nato.”
