Nyheter
Så vill Eskilstuna pingst få fler att ge till välgörenhet
Eskilstuna pingst vill använda sitt lokala förtroende för att få fler att ge

Det är lättare för många att skänka pengar till lokala aktörer, tror Pingstkyrkan Eskilstuna. Därför startar församlingen en egen insamlingsorganisation.
– Det är inte så många som har provat det här, säger initiativtagaren Allan Ekstedt.
1932 skickade pingstförsamlingen i Eskilstuna ut sin första missionär och inledde därmed sitt internationella arbete. Nu, nästan 90 år senare, startar kyrkan ett nytt initiativ för att samla in pengar till bistånd: en egen insamlingsorganisation.
– Vi vet att det finns en stor villighet bland människor att ge – bara man vet att pengarna verkligen kommer fram. Med det förtroendet som vi har byggt upp lokalt så tror vi att vi kan åstadkomma det med den här organisationen, säger Allan Ekstedt, som är missionssekreterare i församlingen och håller i det nya initiativet.
Fick åka mc-ambulans
Eskilstuna ger, som organisationen heter, kommer att vara fristående med eget organisationsnummer, men själva arbetet sker i samarbete med PMU, som ska ge tillgång till projekt på plats, främst i Väst- och Centralafrika. Tanken är att en lokal organisation i Eskilstuna ska göra det lättare att nå potentiella givare och kommunicera budskapet att skänkta pengar verkligen går fram till ändamålet.
– Människor vet var vi finns och det är lätt att ta kontakt med oss, samtidigt som vi redan har en nära relation till många här, säger Allan Ekstedt.
I lördags sjösattes organisationen med en besöksdag utanför församlingens second hand-butik i Eskilstuna, som också är en del i insamlingen till mission. Dit kom såväl den nyfikna allmänheten som Eskilstunas kommunalråd. Besökarna fick tillfälle att provåka en motorcykelambulans, som normalt transporterar gravida kvinnor till sjukhus i Burundi.
Riktar sig till allmänheten
Det har länge funnits en tradition av att arbeta med utvecklingsarbete i Pingstkyrkan Eskilstuna, säger Allan Ekstedt, och ser det här som en fortsättning av det arbetet.
– Det ligger lite i församlingens dna. Men den här gången riktar vi oss inte i första hand till församlingsmedlemmar, utan till människor i allmänhet, säger han, och tror att en lokal insamlingsorganisation kan vara en smart modell för fler.
– Om det slår väl ut så kan jag tänka mig att fler följer i våra fotspår.