Nyheter
Så vill kyrkorna att tiggarna ska bli färre
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) vill hellre att folk ger pengar till hjälp i tiggarnas hemländer än till tiggarna själva. Det var budskapet under en nationell samling för utsatta EU-medborgare. Kyrkorna var på plats.

Omkring 200 personer från olika myndigheter och frivilligorganisationer möttes på fredagen på Nalen i Stockholm för att diskutera hur de tiggande EU-migranterna ska bli färre på svenska gator.
Detta tillsammans med representanter från Rumänien och Bulgarien.
En självskriven deltagare i detta var representanter från kyrkorna. För vilka vägar finns framåt?
– Vi utökar nu vårt arbete i Rumänien, många av våra församlingar vill att vi ska göra detta. VI samlar in gott om pengar och det ska vi använda till det här, säger Jakob Sundmark på Svenska kyrkan.
Svenska kyrkan driver i dag ett arbete i nordöstra Rumänien tillsammans med Kirkens nödhjälp i Norge. Man stöttar bland annat en fransiskanerorden i arbetet med ett socialt center som driver förskola och skola i området.
Även organisationer som Hoppets stjärna, SAM-hjälp, Rädda barnen, Läkarmissionen och Erikshjälpen berättade om sina arbeten med utsatta EU-migranter.
– Vi var en av de första organisationerna som skickade in lastbilar i Rumänien i början på 1990-talet. Vi har haft mycket fokus på barnhemsbarn, det är SAM-hjälps hjärta, säger Jörgen Ruther från SAM-hjälp och fortsätter:
– VI samarbetar gärna med kristna organisationer i de här länderna, och vi håller just nu på med att försöka starta upp jordbruksprojekt som ska hjälpa de här människorna att försörja sig.
Försörjning, utbildning och hälsa är nycklarna till att komma tillrätta med fattigdomen, det var panelens deltagare överens om.
Enligt jämställdhetsministern finns ytterligare tre områden som behöver reformeras för att antalet tiggare ska kunna bli färre. Det handlar till exempel om tydligare åtgärder i Sverige för att se till att bosättningar utan lov inte byggs.
Dessutom måste samverkan med EU bli bättre, framförallt med Rumänien och Bulgarien.
Staten vill även bli bättre på att samarbeta med frivilligorganisationerna som gör en stor insats i att organisera och kanalisera bidrag och engagemang, skriver socialministern. Att ge pengar direkt till tiggarna är inte den bästa modellen, menar hon.
– Var och en får göra som den vill men jag tror att medlen gör större nytta hos organisationerna, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till DN.