Nyheter
Samfundsledarna: Det här är de viktiga frågorna inför valet
Kristna samfund i Sverige laddar upp på lite olika sätt inför höstens val

Bort med kontrollen, in med hoppet, glöm inte biståndet och radera ut hemlösheten. När samfundsledarna i Sverige fick berätta om de viktigaste valfrågorna fanns det en stor bredd.
VISBY. Valet står för dörren och utspel och löften slungas nu fram och tillbaka. Men vilka frågor är det som Sveriges kristna tycker är viktiga?
Under almedalsveckan i Visby frågade Dagen de samfundsledare som var på plats; vilka är de viktigaste frågorna inför valet?
Joakim Hagerius, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan

– Vi håller på och förbereder oss för partiledarutfrågningar i Vårgårda och där är det tre frågor som vi pekar ut som viktiga: religion, integration och klimatfrågan. Varje fråga rymmer i sig sedan många frågor, exempelvis integration, där migrationsfrågan finns med, liksom brott och straff.
– När det gäller religion handlar det om att vi befinner oss i ett skifte, där vi går från tillit till kontroll. Många talar om att Sverige är ett land präglat av kristna värderingar, men om de värderingarna nu är så bra, varför snäva åt när det gäller konfessionella friskolor och demokrativillkor för trossamfund? Det här säger något.
– Utöver de tre frågorna som jag nämnde är vi i Equmeniakyrkan även huvudmän för Diakonia, så biståndsfrågan finns också med som en viktig fråga inför valet.
Linalie Newman och Ingemar Forss, kyrkoledare i Evangeliska frikyrkan

– Bistånd är en viktig fråga för oss. Sedan är det oundvikligen också klimatet. “Helande och hopp för världen” var exempelvis temat för Torpkonferensen som avslutades nyligen.
– Sedan blir frågan om religionsfrihet också viktig, inte minst med tanke på de demokrativillkor som regeringen vill införa för samfundsbidrag. Det handlar om hur staten ser på oss, vilket blir tydligt i och med det här. I förlängningen handlar det om frikyrkans plats i samhället, vi hoppas och tror att vi är en viktig röst.
Bo Jeppsson, överste för Frälsningsarmén

– Den viktigaste frågan för oss är hemlöshet, vi har till och med tagit fram ett valmanifest. Vi säger ‘hit men inte längre’, vi måste göra något som är bättre. Kan vi få bukt med hemlösheten så kan vi ägna oss åt så många andra frågor.
– Vi tycker att det borde sättas upp en nollvision för hemlöshet. Vi ska inte ha hemlösa på våra gator och torg, ett boende borde vara en demokratisk rättighet i ett land som Sverige.
Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan

– En konkret fråga som är viktig just nu är demokrativillkoret för trossamfunden, även om det inte är en stor fråga för mänskligheten. För den stora delen av mänskligheten handlar det i stället om klimatkrisen och migrationskrisen, då vi har 100 miljoner människor på flykt just nu, fler än någonsin.
– Vi har på det ett krig i Europa som påverkar världen, med matkris och energikris som följd. Alla dessa frågor påverkar hur vi arbetar i Svenska kyrkan, där vi på evangeliets grund arbetar för en ekologisk, ekonomisk, social, och andlig hållbarhet.
Daniel Alm, ledare för pingströrelsen

– Jag tycker att valfråga nummer ett som borde lyftas från höger till vänster är hoppfullheten, att våga ha en vision för framtiden. Vi behöver se till så att våra barn och ungdomar vågar drömma och vi måste komma till rätta med den psykiska ohälsan.
– De här frågorna om demokrativillkor för trossamfund och konfessionella friskolor är också viktiga, men samtidigt, om inte de unga människorna känner att de har något att leva för är väldigt allvarligt. Politiker kan inte tala om för ungdomar hur de ska leva, men de måste skapa bästa möjliga förutsättningar för barn och ungdomar. Det kanske låter lite predikantaktigt, men det här med hoppfullhet, det är något som skulle behöva lyftas inför valet.