Nyheter
Sara Kukka-Salam: Det viktigaste i min muslimska tro är att göra gott
Kommunalrådet Sara Kukka-Salam kan bli första muslimska ordföranden för socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och solidaritet. – Det viktigaste i tron är att göra gott och hjälpa andra, säger hon till Dagen.

En enig valberedning för de cirka 2 300 medlemmarna i Tro och solidaritet presenterar på måndagen sitt förslag till ny ordförande efter den avgående Ulf Bjereld.
Och för första gången kan den historiskt helt kristna Broderskapsrörelsen – som för tio år sedan öppnade även för andra religioner och bytte namn till Tro och solidaritet – nu få en troende muslim som ledare.
Sara Kukka-Salam, 31 år, är kommunalråd i opposition i Solna med mångårig politisk erfarenhet samt ekonom med tre examina från Handelshögskolan. Hon har också varit aktiv som distriktsordförande för Röda korset i Stockholms län.
Uppvuxen multireligiöst
Det som kommer att väcka störst uppmärksamhet är antagligen att Sara Kukka-Salam också är muslim.
– Jag är uppvuxen i ett multireligiöst hem i Solna, där mamma kommer från ett kristet hem i Finland och pappa är muslim från Pakistan, säger hon till Dagen.
– Jag har en tro på Gud och ser religionen som en jämlikhetsrörelse för de utsatta, det är också något jag praktiserar varje dag som socialdemokrat. Det viktigaste i tron är att göra gott och hjälpa andra.
Sara Kukka-Salam säger att hon går till moskén i samband med ramadan för att bryta fastan, ungefär som kristna går till kyrkan vid jul. Hon har berättat att hennes muslimska identitet började formuleras när Sverigedemokraterna kom in i valrörelsen 2006.
– Jag fastar för det mesta när det är ramadan och ber ibland. Fast inte lika ofta som jag skulle önska. Oftast ber jag när något är tufft eller jag behöver tröst, säger hon.
Kristen vid sin sida
Valberedningen inom Tro och solidaritet föreslår att Sara Kukka-Salam ska få Jesper Eneroth, 25 år, statsvetare från Göteborg, som vice ordförande vid sin sida. Han är också ordföranden i socialdemokratiska gruppen vid Svenska kyrkans kyrkomöte.
Sara Kukka-Salam är noga med att beskriva att de båda, om de blir valda vid kongressen den 22 augusti, vill företräda en ny typ av duoledarskap som inte har funnits inom förbundet tidigare. De två utgör i så fall en rejäl föryngring i ledarskapet.
– Nej, det gör faktiskt inte eftersom vi inte är en religiös församling utan en politisk organisation. Jag ska företräda de politiska idéerna som våra representanter slår fast. Det tror jag att jag kan göra på ett bra sätt.
– Kampen mot ekonomisk ojämlikhet och för internationell solidaritet och mänskliga rättigheter är det som förenar religionerna.
– Oj.... viktiga händelser... Jag följer inte dagligdags vad som händer inom olika församlingar, där vet nog Jesper mer. Eftersom Tro och solidaritet är en politisk organisation så vet jag inte riktigt hur idédebatten går inom kyrkorna.
– Generellt uppfattar jag att de kristna rörelserna lyfter upp solidaritetsengagemanget och att vi inte får tappa bort det när polariseringen i samhällsdebatten blir stark. Jag hör många kristna röster för medmänsklighet.
Vad borde då partiledaren och statsministern Stefan Löfven göra annorlunda, om Sara Kukka-Salam fick bestämma?
– Jag tycker han gör väldigt mycket bra. Men han borde prata oftare om våra grundläggande värderingar och om långsiktiga visioner, om solidaritet och frihet med mera.
– Det är Tro och solidaritets uppgift att ständigt påminna om detta.