Nyheter

Scouter fick allvarlig smitta på storläger

Nästan 2 000 svenska scouter har uppmanats att söka läkarvård efter varning att en smittsam hjärninflammation brutit ut i ett jättescoutläger i Japan. Bland de berörda finns scouter från Equmeniakyrkan och Frälsningsarmén.

Årets läger i japanska Yamaguchi lockade 30 000 scouter och var den 23:e världsjamboreen i ordningen.
Årets läger i japanska Yamaguchi lockade 30 000 scouter och var den 23:e världsjamboreen i ordningen.
Publisert Sist oppdatert

Minst en svensk scout har ”mycket troligt” drabbats av den farliga hjärninflammationen miningokocker efter hemkomsten från det stora scoutlägret i Japan. Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla som varit på plats att snarast uppsöka behandling i förebyggande syfte. Ytterligare två misstänkta fall har rapporterats in, enligt TT.

1 900 från Sverige

Det stora scoutlägret, som går under namnet världsscoutjamboree, lockade omkring 30 000 scouter från hela världen. Omkring 1 900 av dem kom från Sverige. Lägret avslutades den 8 augusti, och de flesta scouter har återvänt till sina hemländer.

Även de kristna scoutförbunden har varit på plats i Japan. Från Equmeniakyrkans scoutverksamhet reste cirka hundra personer, uppger de till Dagen. Även Frälsningsarmén har haft scouter på plats, det är dock oklart hur många.

Stor svensk delegation

Atle Svanberg är ansvarig för scoutverksamheten inom Equmeniakyrkan.

– Vi har inget direkt med lägret att göra, utan det är Scouterna centralt i Sverige som ansvarar för resan, berättar han.

Kyrkans scouter har inte hållit ihop som grupp, utan rest i den större svenska delegationen.

Equmenia (Equmeniakyrkans ungdomsförbund) har inga planer på att agera i nuläget eftersom det är Scouterna som ansvarat för resan. Men om någon av deras scouter har drabbats, då finns det en krisplan i beredskap. Det berättar Equmenias ordförande Joakim Lundqvist.

– Om något har hänt våra scouter blir vi i högsta grad inkopplade och kommer att vidta krisåtgärder. Men Scouterna har ännu inte pratat med oss om det här, säger han, då Dagen når honom på måndag eftermiddag.

Alla ska söka vård

Scoutledaren Arvid Nilsson har varit på plats i Japan, och intervjuades i Dagen innan avfärden. När vi nu når honom har han inte tagit del av det senaste mejlet från Folkhälsomyndigheten, utan han läser det samtidigt som han pratar med oss. Innan dess har han hört om att sjukdomen drabbat några skotska scouter, och även fått ett mejl från Scouterna om att svenskar som fått vissa symptom ska uppsöka sjukvård.

– Men här står det att alla hemvändande deltagare ska uppsöka en infektionsklinik snarast möjligt, även om man inte har något symptom, säger Arvid Nilsson utifrån Folkhälsomyndighetens massmejl.

– Ja, utifrån det får jag väl uppsöka vård.

Knapphändiga uppgifter

Någon större oro verkar han inte känna av, utan det är en lugn scoutledare som tar emot uppmaningen från myndighetens experter.

– Jag känner mig inte alls osäker, säger Arvid Nilsson.

I skrivande stund är uppgifterna knapphändiga om de fall som befaras ha drabbats av den farliga hjärnhinneinflammationen.

– Jag kan inte kommentera de enskilda fallen mer än att de vårdas på sjukhus och i och med det så är läget allvarligt. Den här sjukdomen leder ofta till att man blir väldigt svårt sjuk, säger Micael Widerström, biträdande smittskyddsläkare i Stockholm, till TT.

Liten risk för fler fall

Han bedömer risken för fler fall som liten, eftersom störst risk att bli smittad är de första dagarna efter smittotillfället.

– Men eftersom vi inte vet vem som varit i kontakt med vem bör de uppsöka sjukvård, säger Micael Widerström.

Den smittsamma hjärnhinneinflammationen orsakas av meningokockbakterier, och överförs genom nära kontakt. Små barn och tonåringar har större risk att smittas, och den smittade blir ofta snabbt svårt sjuk. Sjukdomen är livshotande och kan ge bestående men.

Powered by Labrador CMS