Nyheter
Scouterna får beröm efter smittolarmet
Scouterna får beröm av Folkhälsomyndigheten för sin hantering av det stora smittlarmet förra veckan.”Utan er organisations snabba och professionella handläggning hade vi aldrig klarat att nå er på så kort tid”, skriver de i ett brev till Scouterna.

Det var förra måndagen som Folkhälsomyndigheten larmade stort. Närmare 2 000 svenska scouter var i farozonen för att ha blivit smittade av livsfarlig hjärnhinneinflammation efter att ha varit på scoutläger i Japan.
– Själva smittan uppmärksammades inte jättemycket under lägertiden, utan det var något som kom efteråt när lägret var slut, säger 22-årige Daniel Lund, en av de svenska scoutledarna som var på lägret.
Blev du orolig?
– Jag var inte orolig personligen, men tänkte att det är tråkigt för dem som drabbats. Men jag har mått jättebra hela tiden och har också blivit undersökt på vårdcentralen, säger han.
Så tillägger han vad han tycker är det viktigaste i hela den här historien:
– Om det är någon organisation som ska få utmaningen att distribuera information till 2 000 personer på ingen tid alls, så är det scouterna. Det sköttes utmärkt, säger Daniel Lund.
Värre vore det om samma smitta drabbat 2 000 svenska barnfamiljer i Thailand, tror han.
Bara en svensk smittades
Den effektiva informationsspridningen har som sagt även uppmärksammats av Folkhälsomyndigheten.
Med facit i hand visade det sig att bara en svensk deltagare på lägret smittats. När det upptäcktes fick hon snabbt sjukhusvård i Stockholm.
Folkhälsomyndigheten betraktar nu faran som över. Daniel Lund kan pusta ut.
– Nu har det gått så lång tid så att den förhöjda risken att någon skulle insjukna är borta.
Och även om den mediala uppmärksamheten kom att handla om smittan, var lägret naturligtvis mer än så. Att få vara med när 30 000 scouter samlas i ett enda jätteläger är en upplevelse i sig, påpekar Daniel Lund.
All logistik, alla spännande möten och alla kulturkrockar.
Daniel Lund – som till vardags läser till gymnasielärare i Linköping – ångrar inte en sekund att han följde med som ledare.
– Under vissa perioder var vi flera hundra svenska scouter samtidigt i Tokyo. Det blir väldigt speciellt när alla har halsduk och otroligt många går runt med gula Kånkenryggsäckar.
Gjorde många utflykter
Under den månadslånga vistelsen i Japan passade patrullerna på att göra utflykter till olika platser i landet.
– Under rundresan handlade det ofta om att lösa matfrågan. Vi bodde några nätter i en liten ort utanför Tokyo med 6 000 invånare. När 160 hungriga scouter kom dit länsade vi affärerna ganska ordentligt, berättar han.
Går det över huvud taget att få överblick när det är så många människor på ett läger?
– Det blir för stort för att lära känna alla, såklart. Men det som är så häftigt är att vi har så mycket gemensamt. Scoutrörelsen är världens största fredsrörelse, med 40 miljoner människor som skriver under på schyssta värderingar. Förhoppningsvis kan ett sådant här läger få skapa ringar på vattnet, säger han.
Som ledare har Daniel Lund haft jour 24 timmar om dygnet. När han så trodde att det var över – då tvingades han göra ytterligare en kraftansträngning när larmet om smittan kom.
– Under resan sov man väldigt lite och jobbade hårt. Sedan kom man hem med hopp om att få vila ut. Men inte än, visade det sig.