Nyheter

SD på flyktingdebatt: “Vi har haft en rimlig retorik”

Samtidigt är migrationsfrågan inte alls lika het som tidigare under Almedalsveckan

Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket, Anna Lindblad, biträdande rättschef, Christina Vauhkola, divisionschef socialt arbete, Frälsningsarmén samt Jonny Cato (C) och Aron Emilsson (SD). 'G som i Gud' på Almedalen.
Mikael Ribbenvik, generaldirektör och Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, Christina Vauhkola, divisionschef för socialt arbete inom Frälsningsarmén samt Aron Emilsson (SD) och Jonny Cato (C) . "G som i Gud" på Almedalen.
Publisert Sist oppdatert

Ord som proffsmigrant och asylshopping har varit nödvändigt att använda retoriskt. Det menade SD:s Aron Emilsson, då han mötte Centerpartiets Jonny Cato på ett “G som i Gud”-seminarium under Almedalsveckan.

C och SD har länge varit i luven på varandra, inte minst när det gäller migrationsfrågan. Så det var uppdukat för storbråk då partiernas migrationspolitiska talespersoner dök upp på ett “G som i Gud”-seminarium i Almedalen.

Men trots olika inställningar när det gäller frågan “är det skillnad på flyktingar och flyktingar” så var det snarare ett stillsamt samtal än en infekterad debatt. Noterbart var också att Aron Emilsson (SD) och Jonny Cato (C) sällan vände sig direkt mot varandra utan debatterade främst via moderatorn Felicia Ferreira från Dagen.

Finns skillnad

Frågan som vilade i bakgrunden är om vi gör skillnader på flyktingar baserat på om de är från Ukraina eller Syrien, med flyktingvågorna 2015 och 2022 i åtanke. Den som hade enklast att svara ja på frågan var Aron Emilsson.

– Vi gör skillnad på människor som kommer till Sverige, konstaterade han.

Det handlade bland annat om att det är en skillnad om du flyr från närområdet eller om du som passerat en rad säkra länder innan de slutligen söker asyl i Sverige.

Handlar om ideologi

När Felicia Ferreira pressade honom på hur SD tidigare ansett att Sverige varit fullt, men sedan öppnade famnen för ukrainska flyktingar, replikerade Aron Emilsson att det inte alls är en motsägelsefull retorik.

– Det visar att våra ideologiska synpunkter kickar in och att vi har en förmåga att anpassa kartan efter verkligheten, svarade han.

Eftersom Ukraina är i närområdet menade han att det var rimligt att Sverige ska ta emot flyktingar därifrån. När det gällde mer långväga flyktingar var omdömet ett annat och när Felicia Ferreira började rada upp ord som asylshopping och proffsmigranter försvarade Aron Emilsson den SD-retorik som förekommit.

Se alla seminarium från Almedalen 2022 här

Är det en rimlig retorik som ni har haft?

– Ja, tyvärr, svarade Aron Emilsson.

– Folkopinionen är tydlig, vi har det största förtroendet får jag ödmjukt säga. Parti efter parti har rättat sin retorik och politik efter oss. Men vi har också ett ansvar att uttrycka oss ansvarsfullt.

Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket, Anna Lindblad, biträdande rättschef, Christina Vauhkola, divisionschef socialt arbete, Frälsningsarmén samt Jonny Cato (C) och Aron Emilsson (SD). 'G som i Gud' på Almedalen.
Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket, Anna Lindblad, biträdande rättschef, Christina Vauhkola, divisionschef socialt arbete, Frälsningsarmén samt Jonny Cato (C) och Aron Emilsson (SD). "G som i Gud" på Almedalen.

“Vänder sig i magen”

Jonny Cato (C) hade en helt annan inställning.

– Det vänder sig i magen på mig när Jimmie Åkesson pratade om proffsmigranter, sa han.

Han ansåg att frågan om vem som var flykting var ganska enkel, det är helt enkelt om man lever upp till de internationella konventioner som Sverige skrivit under. Kommer man sedan till Sverige och söker asyl, då ska den som har skyddsbehov få det.

– Det är oavsett ifrån var man kommer.

– Asylrätten är okränkbar. Kommer du till Sverige har du rätt att söka asyl, oavsett religion, kön eller vilket land du kommer ifrån. Är du skyddsbehövande ska du ha rätt att stanna.

Däremot, resonerade Jonny Cato, har den svenska integrationspolitiken brustit och där finns det nu en hel del att göra. Han tyckte att det var bra att civilsamhället tagit ett så stort ansvar, inte minst kyrkorna, som i panelen representerades av Christina Vauhkola från Frälsningsarmén, men huvudansvaret måste ändå vila på politikerna.

Mössan i hand

Med i seminariet var också Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Han gjorde samma reflektion som flera andra i panelen, antalet seminarier om flyktingfrågan var ovanligt få under Almedalsveckan, trots flyktingkrisen från Ukraina.

– Jag trodde att det skulle bli svettigt i Almedalen. Men det blev inte så utan vi har gått runt med mössan i hand, sa han lite skämtsamt om att så få ville ha med honom i sina paneler.

Men på frågan om det är skillnad på flykting och flykting kunde han trots allt konstatera att reglerna är helt annorlunda i år jämfört med 2015. Anledningen att EU aktiverat sitt massflyktingsdirektiv, vilket gjort det mycket lättare för ukrainare att söka skydd.

Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket, Anna Lindblad, biträdande rättschef, Christina Vauhkola, divisionschef socialt arbete, Frälsningsarmén samt Jonny Cato (C) och Aron Emilsson (SD). 'G som i Gud' på Almedalen.
Panelen fick sällskap av en teckenspråkstolk.

Fakta: G som i Gud

  • G som i Gud är ett samarbete under Almedalsveckan mellan Dagen, EFK, pingst och Frälsningsarmén.
  • Under denna vinjett har det varit flera seminarier.
Powered by Labrador CMS