Nyheter

Se alla partiledarintervjuer här

”Jag tycker det är fint att se hur partiledarna, samt en minister, prioriterade det här”, säger Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.

Dagens partiledarsamtal 2022.
Dagens partiledarsamtal 2022.
Publisert Sist oppdatert

Vem tror, vem ber och vad vill de egentligen med vårt land? Dagen har mött partiledarna för att samtala om värderingar och kanske även locka en och annan väljare inför höstens riksdagsval.

För fyra år sedan fick vi reda på att Annie Lööf ändrat sig i frågan om aktiv dödshjälp, att Jimmie Åkesson bad regelbundet och Ebba Busch fick förklara varför hon gick i Prideparaden. Nu är det åter dags för partiledarsamtal med tidningen Dagen och Uppsala pingstkyrka, ett arrangemang där den som vill kan delta i publiken eller följa via en livesändning på Dagen.se.

Viktig prioritering

– Jag tycker det är fint att se hur partiledarna, samt en minister, prioriterar det här. Förhoppningsvis står det för att man ser kyrkorna och civilsamhället som en viktig väljargrupp som man vill samtala med och att konceptet med det fördjupande samtalet känns viktigt, säger Felicia Ferreira.

– Dagen är också en viktig medieröst när det gäller politik. Jag vågar påstå att vi är bäst i Sverige på att spegla frågor som finns i skärningspunkten mellan tro, religion och samhälle.

Felicia Ferreira säger att det hon ser fram emot med samtalen är att få svar på hur partiernas ideologi går ihop med den dagsaktuella politiken.

Pingstpastor Dan Salomonsson deltar också i samtalet, i den kyrka där han själv är föreståndare. Han fyller på med att det ska bli intressant att ställa frågor om ideologi till partiledarna i en tid där de politiska förflyttningarna kan ske väldigt fort, först under coronapandemin och nu på grund av kriget i Ukraina.

– Det handlar om migrationen, försvaret, alliansfriheten, jag skulle kunna fortsätta med fler exempel. Det går väldigt fort att flytta position numera och frågan är hur man förhåller sig till sin ideologiska kompass.

Tala till punkt

Dan Salomonsson säger att det som gör den här utfrågningen annorlunda är också att partiledarna ska få tala till punkt.

– Det handlar inte om att söka den partipolitiska polemiken, utan vi vill snarare fördjupa samtalet med dem som ställer sig till förfogande att ta det yttersta ansvaret för vårt land.

Han hoppas också att det märks på ett tydligt sätt att samtalen utspelar sig i en pingstkyrka, att det kommer vara en annan miljö än vad politikerna är vana vid. Men Dan Salomonsson vill också poängtera att det här är viktigt utifrån kyrkans eget perspektiv.

– Vi vill visa att vi inte står vid sidan av samhället, utan mitt i det, att det är viktigt för oss att vara en del i det som händer och att vi har ett ärende.

Datum för partiledarsamtalen:

28/3 kl 18.00 Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet Se hela intervjun här.

29/3 kl 18.00 Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna Se hela intervjun här.

30/3 kl 18.00 Märta Stenevi, Miljöpartiet Se hela intervjun här.

11/4 kl 18.00 Ulf Kristersson, Moderaterna Se hela intervjun här.

19/4 kl 18.00 Ebba Busch, Kristdemokraterna Se hela interjvun här.

26/4 kl 18.00 Ardalan Shekarabi, Socialdemokraterna (Socialförsäkringsminister) Se hela intervjun här.

9/5 kl 18.00 Johan Pehrson, Liberalerna Se hela intervjun här.

Fakta: Partiledarutfrågningarna

  • Partiledarutfrågningen hålls i tidningen Dagen och Uppsala pingsts gemensamma regi.
  • Sammanlagt deltar sex partiledare och en S-minister i samtalen: Nooshi Dadgostar (V), Jimmie Åkesson (SD), Märta Stenevi (MP), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) Ardalan Shekarabi (S) samt Johan Perhson (L).
  • Annie Lööf (C) har än så länge inte tackat ja till att medverka.
Powered by Labrador CMS