Nyheter
Se upp för second hand(b)lusen!
Länsförsäkringar varnar i ett pressmeddelande för vägglöss i loppisfynden. Men de second hand-butiker Dagen varit i kontakt med har inte erfarenhet av att det är ett problem.

Antalet vägglöss-saneringar har ökat med 35 procent sedan 2014, enligt Anticimex. Framför allt är det ökat utlandsresande som är den stora faktorn till ökningen, men även andrahandsförsäljning av möbler. Försäkringsbolaget Länsförsäkringar uppmanar till att inte bara kolla in resväskan efter utlandssemester, utan också att rengöra de prylar man köpt när man kommer hem från second hand.
– Vi tycker nu att det är tid att kolla in både resväskan och loppisfynden. Det är envist och omständigt att bli av med vägglöss. Det är en onödig erfarenhet som man kan slippa genom att vara extra uppmärksam, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist vid Länsförsäkringar, till Dagen.
Vägglöss gömmer sig gärna i sprickor och skrevor, för både trä- och tygmaterial. Typiska tecken är svarta prickar, vägglusens spillning och skalbitar. Men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglössen ha gått i dvala och är då svårare att upptäcka.
– Vi vill inte avråda någon från att handla på second hand, men man kan vara observant för att få bort risken helt. Genom att kika efter fläckar och dammsuga ordentligt, tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla i torktumlare i plastpåse. Risken för vägglöss är inte särskilt stor, men det har förekommit, säger Susanne Fagerberg.
Läs mer | Fråga: Brukar du handla på second fand och rengöra det du köpt?
Ingen större erfarenhet
Dagen har varit i kontakt med Myrorna och Erikshjälpen, men ingen av de organisationerna har någon större erfarenhet av problem med vägglöss.
– Vi tittar alltid på de varor vi tar emot, det ska vara helt och rent. Jag har under mina 15 år som jag jobbat på Myrorna aldrig varit med om att det varit vägglöss i de varor vi tar emot. Ibland har kunder kommit tillbaka med hål i plaggen, det är beklagligt, men jag har aldrig hört talas om problematik med vägglöss, säger Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrorna.
Butikerna bestämmer
Karin Staberg, butikskommunikationschef för Erikshjälpen Second Hand nämner att de från huvudkontoret inte har några riktlinjer för hur butikerna ska avgöra vilka varor de tar emot, utan att butikerna gör sin egen bedömning. Hon känner till två fall av vägglös i samband med köp i butik under de senaste tio åren, varav den ena fastslog Anticimex att det inte kom från den varan som sålts, utan att det fanns i lägenheten sedan innan. Hon menar samtidigt att det är svårt för second hand-butiker att helt skydda sig från skadedjur.
– Som second hand-aktör kan vi aldrig göra en noggrann helhetsbedömning av de föremål vi får in. Vi får in tusentals föremål varje dag, ifall vi skulle granska varje soffa eller säng som vi fick in skulle vi behöva ha heltidsanställda från Anticimex här, det är inte möjligt för oss.
Butikerna ger inte råd till kunderna, som att de ska tvätta kläder. Spelreglerna förutsätts de känna till.
– Det är upp till köparen att göra en egen bedömning. När man köper i andra hand är det alltid en risk man tar som kund, i att man kan få med sig oväntade saker hem. Det är baksidan med andrahandförsäljning, men ifall något är köpt hos oss och skulle orsaka problem, då ser vi till att lösa det, säger Karin Staberg.
Läs även | Ideell second hand hotad igen av beskattning