Nyheter
SEA: Inte olagligt att erbjuda förbön
Modern inkvisition. Det omdömet ger Stefan Gustavsson i Svenska evangeliska alliansen, SEA, de arbetsmetoder som SVT:s Uppdrag granskning använder sig av med sina fejkade själavårdssamtal.

I onsdags sändes det uppmärksammade programmet Bögbotarna. Sveriges televisions metod att utnyttja själavårdssamtal för att avslöja om präster i Svenska kyrkan genom bön erbjuder bot mot homosexualitet, har fått många att ifrågasätta Uppdrag gransknings etik och metoder.
En av de som reagerar är Stefan Gustavsson, generalsekreterare i SEA. Han tycker det är inkonsekvent att som SVT först uppmärksamma den nyutgivna "Liten handbok i konsten att bli lesbisk", som påstår att sexualiteten inte är statisk och framhåller kvinnors "sexuella potential" att bli lesbiska. För att en vecka senare uppröras över att svenska präster tar sig an homosexuella personer och ber att Gud ska befria dem från deras homosexuella läggning.
-Uppdrag granskning agerar modern inkvisition när de framhäver att prästerna bör säga att det går alldeles utmärkt att vara kristen och homosexuell. Vi har religionsfrihet som garanterar prästerna rätten att tänka själva och göra egna ställningstaganden utan att först få dem godkända av media, säger Stefan Gustavsson i ett pressmeddelande.
Han framhåller att det står var och en fritt att i ett öppet samhälle manifestera sin kärlek och säger sig inte vara ute efter att vrida klockan tillbaka:
-Det finns ingen som vill tillbaka till tiden när samkönade sexuella relationer var kriminaliserade eller när homosexualitet klassades som en sjukdom. Alla är även fria att söka hjälp för sådant som upplevs som en börda. Det är inte olagligt att erbjuda förbön till dem som på olika områden brottas med sin sexualitet och själva önskar vägledning och hjälp, säger Stefan Gustavsson.
Svenska evangeliska alliansen är en sammanslutning av församlingar, samfund, organisationer och enskilda personer. Enligt SEA:s vision företräder man en "evangelikal teologi som ett fruktbart alternativ till både den liberala teologin och till fundamentalismen".