Dagen Play
Sebastian Stakset hjälpte Alf Lax bära korset under vandringen genom Sverige
Med ett stort träkors vilande på ett litet hjul vandrar Alf Lax med vänner genom Sommarsverige från Haparanda till Ystad för att berätta om Jesus. Häromdagen fick han sällskap av rapparen Sebastian Stakset och två av hans vänner. – Det är klart man vill visa sitt stöd för ett sådant initiativ, säger Stakset.

På en halvtom parkeringsplats utanför en matbutik i Knivsta står Alf Lax och väntar. Mannen som under många år levde som missbrukare, men som efter ett livsomvälvande möte med Jesus ägnat all tid åt att sjunga och berätta om hans nåd. För fjärde gången är han ute på vandring med ett stort träkors. Tillsammans med Mats Nyholm, präst i S:ta Clara kyrka i Stockholm, har han initierat “Gå för Sverige” - en fyra månader lång stafettvandring som påbörjats i Haparanda och som ska avslutas i Ystad.
Nu låter Alf Lax blicken vandra unt på parkeringsplatsen för att sedan landa på klockan. Prick tio skulle de börja gå var det sagt, nu närmar hon sig halv elva.
– Det här var ju lite... Det kommer bli sent i dag med, konstaterar Lax, som efter sin senaste dagsvandring på 2,5 mil, fått ont i ryggen. Men när Sebastian Stakset och hans följeslagare Kenneth Lillqvist och Betsegaw "Betz" Assefa, anländer, en halvtimme efter utsatt tid, syns inga sura miner.
– Ursäkta! Jag hamnade i problem, men de är lösta nu, säger Stakset och går fram för att hälsa på Lax och på den person som stått för vandrarens husrum de två senaste nätterna; Björn Bladbäck, medlem i Livets ord i Uppsala.
Stämningen blir genast uppsluppen och gänget skojar och skrattar med varandra innan det strax är dags för avfärd. Sebastian Stakset erbjuder sig att börja bära korset och får hjälp av veteranen Alf Lax att dra på sig bärselen.
– Jag har lyssnat på din musik och det rekommenderar jag alla att göra, uppmuntrar den yngre musikern sin äldre evangelistkollega.
Det har blivit en del låtar och skivor genom åren för den gitarrförsedde trubaduren Alf Lax. Den röda tråden har alltid varit "försoning", "nåd" och Jesus och ofta lyckas han beröra framför allt samhällets "tilltufsade" med sina raka texter. Förhoppningen är att samma röda tråd ska få löpa genom Sverigevandringen. Det är hela syftet med initiativet, att synliggöra kärnan i den kristna tron. Därför är glädjen stor varje gång lokalpressen väljer att uppmärksamma de korsbärande vandrarna. Senast var det Upsala nya tidning som skrev om 62-åriga Anita Tanttari, som vandrat med korset från Sundsvall till Uppsala.
– De skrev till och med om Jesus! utbrister en nöjd Alf Lax.
– Och lokalradion kom också och då får vi chans att berätta om det kristna budskapet, om försoningen, förlåtelsen, framtidshopp och kärlek...
Och nu har du Sebastian Stakset vid din sida - hur känns det?
– Det är en stor glädje att ha Sebastian här. Vi har bara varit 60-plussare hittills, så han är ett stort föredöme som förhoppningsvis kan locka fler ungdomar att haka på detta.
När vi kommer in på församlingarnas respons på satsningen märks en viss besvikelse hos initiativtagaren. Korsvandringen är tänkt att vara en ekumenisk satsning och visst har en del kyrkor visat sitt stöd, men någon större uppslutning har det inte varit tal om hittills.
– I Sundsvall hade de ordnat med ett partytält och lite sånt inför kvällsmötet, men annars har det väl inte varit så jättemycket, säger Alf med viss försiktighet.
– Det är totalt 18 sträckor kvar av stafettvandringen och söder om Göteborg är det helt tomt på listan. Men vi tror och hoppas att det ska lösa sig.
Sebastian Stakset uppmuntrar sin äldre evangelistkollega genom att lägga armen om honom:
– Jag tycker det är starkt av Alf att gå genom hela Sverige. Det minsta vi kan göra är att hjälpa till en bit på vägen. Vi ska ju bära varandras bördor, säger han och visar sedan vad de tagit med för att klara den två mil långa strapatsen; vattenflaskor och salta jordnötter.
– Jag har också med mig evangelisten Bets och lovsångsledaren Kenneth, så detta blir jättebra.
Läs också30 dagar med Alf Lax bärande på ett stort träkors - Dagen följer resan genom Sverige
Att ett stort träkors väcker uppmärksamhet blir snart tydligt, inte bara på de blickar som förbipasserande kastar åt vårt håll. Gänget hinner inte gå många steg genom Knivsta centrum innan de stoppas av en direkt fråga: "What are you doing?". Det är en man och hans hustru som slagit sig ner på en parkbänk i solen för att inta förmiddagens första öl.
– Because Jesus saved my life! replikerar Sebastian Stakset snabbt.
Snart förstår paret på bänken att korsvandrarna pratar svenska precis som de och samtalet blir muntert. Efter några minuters snack om ditt och datt avslutar korsbärarna med att önska paret Guds välsignelse och påminner om att de är älskade av Jesus. Och kanske är det som Alf Lax säger, att 99 procent av människorna de möter längs vägen är positiva, nyfikna och ger tummen upp när de ser korset. All uppmärksamhet som synen väcker hos förbipasserande är också välkommen. Ja, den är hela syftet.
– Vi behöver synliggöra kyrkan och allt gott som kyrkan gör. Och korset är ju vår symbol, konstaterar 69-åringen innan han, med Sebastian Stakset och hans kompisar vid sin sida, fortsätter att lunka söderut.
Läs merAlf Lax: Jag blev alkoholist på två öl som tonåring