Nyheter

Second hand-butiker vägrar betala moms

Många second hand-butiker gör nu motstånd mot de nya momsreglerna.– Vi accepterar inte Skatteverkets tolkning och vill få den prövad, säger Magnus Lundén på Röda korset.

Nya momsregler slår hårt mot Second hand-verksamheter
Nya momsregler slår hårt mot Second hand-verksamheter
Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer inte att uppmana till att bryta mot lagen. Vi momsregistrerar oss, som vi är skyldiga. Däremot ser vi annorlunda på den tolkning verket gjort och vill få saken prövad, säger han.

Kan inte bestämma

Röda korset centralt kan inte bestämma hur de självständiga lokala föreningarna agerar, men man har visat på detta som en framkomlig väg. Några föreningar har redan gjort så och Magnus Lundén berättar att minst en Röda korset-krets fått tillbaka begäran från Skatteverket att förklara sin ”vägran”. Om många föreningar gör likadant kommer verket att få mycket extra arbete.

– Det skapar en onödig administration både för oss och för dem, bara för att det inte finns en lösning klar, säger Magnus Lundén.

Beslut om nedläggning

Läget är akut för många ideella föreningar som driver second hand-butiker. Första momsinbetalningen sker nu i maj för de flesta av dem. Finansdepartementets förslag till kortsiktig lösning hjälper inte. Förslaget gick ut på att föreningarna betalar in momsen och sedan kan få bidrag för motsvarande kostnad, ett bidrag som betalas ut i slutet av året.

Anna-Marja Hagner, verksamhetschef på Röda korset i Umeå, berättar för Dagen att den lokala styrelsen redan beslutat om nedläggning.

– Vi lägger ned allt. Vi ska betala omkring 250 000 kronor den 12 maj, och det fungerar inte för oss. På ett år blir det en miljon i moms.

”En våg av uppsägningar”

En kanslist har sagts upp, utvecklingschefen har tagit tjänstledigt i ett försök att hjälpa till och hela rehabiliteringsprogrammet med praktikanter, som omfattar 15 personer per år, har ställts in.

– Nu står jag i tur att bli uppsagd, säger Anna-Marja Ragner, Hon är uppgiven och säger att hon inte ser någon lösning. Sommarläger för unga och svenskundervisning för EU-migranter är några exempel på projekt i Umeå som försvinner.

Hon tror att Sverige kommer att se en våg av nedläggningar efter sommaren.

– Alla tycks inte ha förstått hur allvarligt problemet är, säger hon.

Vid en samling på tisdagen, arrangerad av nätverket Ideell second hand, framkom att ett inplanerat möte i dag (onsdag) med finansdepartementet har ställts in, enligt nätverkets ordförande Caroline Andermatt utan förklaring.

Nätverket har gett finansdepartementet ett konkret förslag till lösning, men hittills har man inte fått någon reaktion på detta.

Powered by Labrador CMS