Nyheter
Sex steg mot ny missionsprovins
I nästa vecka tas ett avgörande steg mot ett nytt stift inom Svenska kyrkan. Då väntas det förslag om en handlingsplan för att inrättandet av en missionsprovins bli antagen. Förslaget, som utarbetats av representanter från olika kyrkliga bekännelserörerelser, är kontroversiellt och uppfattas av många som att kyrkan nu står inför en definitiv splittring.
Enligt förslaget, som Nya Dagen tidigare skrivit om vid flera tillfällen, ser de konkreta planerna ut enligt följande:
c På ett möte i Göteborg den 18 januari slutjusteras förslaget, en stödförening för missionsprovinsen kommer att bildas och en valberedning för ett kommande biskops-val att tillsättas.
c Den 17 maj kallas stödföreningens medlemmar till ett möte där det definitiva beslutet om missionsprovinsen fattas. Vid samma tillfälle utses också tre missionsbiskopar och en grupp som ska föra samtal med Svenska kyrkans kyrkostyrelse samt grupper som ska arbeta med kyrkohandbok och framtida kyrkoordning för missionsprovinsen. De tre biskopskandidaterna förväntas representera olika kyrkliga traditioner och olika regioner.
c Den 6 oktober, på 10-årsdagen av Svenska kyrkans prästvigningsstopp för kvinnoprästmotståndare, vigs de tre missionsbiskoparna till sitt ämbete. Vigningen kommer att äga rum utomlands men avse missionstjänst i Sverige. Flera biskopar inom Lutherska Världsförbundet har förklarat sig villiga att ställa upp. Genom att vigningen sker av biskopar i lutherska systerkyrkor erkänns vigningen automatiskt av Svenska kyrkan även om de nya missionsbiskoparna inte kommer att anses behöriga för vanlig tjänst i Svenska kyrkan. Samma sak gäller de präster som tidigare vigts på samma sätt och som nu tjänstgör som präster för olika gudstjänstgemenskaper.
Nytt prästmöte 2004
c Annandag jul, 26 december, ska missionsprovinsen genomföra sin första prästvigning i Sverige, och i februari 2004 kommer det nya stiftet att hålla sitt första prästmöte.
c Under hösten 2004 ska missionsprovinsens regelverk och handbok utarbetas, och i mars 2005 är det tänkt att de regionala samrådsgrupperna ska ta ställning till en ordning för missionsprovinsens struktur.
Vill bygga vidare – inte nytt
Enligt de ansvariga för planerna på missionsprovinsen är deras syfte inte att bilda en ny kyrka. ”Vi vill stå kvar inom Svenska kyrkan och bygga vidare på denna kyrkas evangelisk-lutherska tradition. Enligt vår mening är missionsprovinsen kyrkoskapande endast om vi uttryckligen säger att vi vill stå utanför Svenska kyrkan…Vi syftar till att skapa en struktur och ett nätverk som möjliggör och tydliggör relationer mellan de koinonior och andra bekännelsetrogna grupper, vars kyrkoliv och missionsarbete inte regleras av den nuvarande kyrkoordningen”, skriver arbetsgruppen i sitt förslag.
Förslagsställarna hänvisar till att Svenska kyrkan redan under medeltiden hade ett motsvarande system med icke-territoriell biskoplig tillsyn och att det i kyrkan alltid funnits verksamheter som inte stått under den lokale kyrkoherden eller under stiftsbiskopen. I förslaget heter det också att ”den splittring som i dag plågar Svenska kyrkan beror i första hand på att de som har makten i samfundet tar avstånd från Svenska kyrkans ursprungliga lära. Man splittrar i de frågor där man tidigare hade en enda officiell lära när det gäller bibelsynen, gudsbilden, ämbetssynen, äktenskapsuppfattningen, missionsteologin och så vidare.”
Alla är inte positiva
Men långt ifrån alla inom de olika minoritetsriktningarna inom Svenska kyrkan välkomnar förslaget. Många inom den högkyrkliga gruppen är öppet motståndare till planerna medan organisationer som Lutherstiftelsen, Kyrkliga Förbundet för evangelisk-luthersk tro och Missionssällskapet Bibeltrogna Vänner riksstyrelse samt grupper inom den östlaestadianska väckelsen intar en mer positiv hållning. Biskop Bertil Gärtner intar som ofta en mer medlande hållning. Han har sagt sig stödja både dem som vill sätta planerna i verket och de som vill vänta.