Nyheter
Sexuellt våld centralt i förtrycket av kristna
Det sexuella våldet mot kvinnor är centralt i förtrycket av kristna. Det har Open Doors visat i en banbrytande rapport, som Dagen tidigare berättat om. Rapportförfattaren Elizabeth Miller fick kämpa mot tystnad och skam för att ge kvinnorna en röst.

Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Men kristna män och kvinnor drabbas på olika sätt.
Dagen har tidigare uppmärksammat en rapport från Open Doors som visar att förtrycket av kvinnor ofta är sexualiserat. Det kan röra sig om sexuella trakasserier på stan, men också om mycket grova övergrepp, som att kristna flickor kidnappas och gifts bort mot sin vilja i länder som Pakistan och Nigeria.
Läs mer | Kristna kvinnor förföljs på andra sätt än män
Elizabeth Miller är en av rapportförfattarna och under ett besök i Sverige mötte hon Dagen. Hon menar att våldet mot kvinnor ofta är ett medvetet sätt att bryta ner kristna befolkningsgrupper.
— Det finns en hederskultur, där familjens heder är innesluten i kvinnornas kroppar. Så om du attackerar kvinnornas renhet så kan hela familjen förlora sin heder, säger hon.
Mörkertal
Det har länge varit känt att flickor och kvinnor drabbats hårt i många länder där kristna är förtryckta. Men Elizabeth Miller tror att omfattningen är mycket större än vad som tidigare rapporterats, eftersom hederskulturen gör att även kristna kan försöka tysta ner sexuella övergrepp riktade mot dem.
För att kunna skriva denna rapport har Open Doors fått gå mycket försiktigt fram. Man ställde först öppna frågor till sina rapportörer i olika länder om skillnaderna i behandlingen av män och kvinnor. När man fick svar att det faktiskt förekom könsspecifikt förtyck så kunde man gå vidare och tala med kristna ledare om problemen, i mer allmänna ordalag.
— När de inte behövde berätta om individuella fall så öppnade det för människor i fler länder att vittna om att detta är något som används mot kvinnor och flickor.
Har det talas mindre om detta eftersom många kyrkoledare är män?
— Ja. Pastorer tenderar att mer tala om hur förtrycket påverkar kyrkan som institution. Vi har insett att det bästa är när vi kan intervjua pastorn tillsammans med hans fru, för ofta får vi höra sanningen från henne eller andra kvinnliga ledare. Men om pastorn i en sådan situation säger att det inte förekommer, så kommer inte hans fru säga emot, säger Elizabeth Miller.
Hon har besökt Nigeria, där kvinnor i de norra delarna av landet är speciellt utsatta. Hon mötte många som hoppades att deras situation skulle synliggöras.
— Några av dem är väldigt tysta, men de säger att de vill att världen ska veta vad som händer, säger hon.
Vill förändra hederskultur
Open Doors har kunnat använda resultaten från rapporten i bland annat Nigeria, där man haft möten med ambassadörer från olika länder. Organisationen vill också rikta in sig på kyrkorna, för att försöka förändra den hederskultur som gör det svårt att tala om problemen, och som ofta stöter ut de kvinnor som drabbats av övergreppen.
— Om man är överens om grunden, Guds ord, så kan man komma förbi kulturen. Man kan tillsammans fråga hur Bibelns ord kan användas på det som vi går igenom. För det fungerar inte om vi från väst bara säger till hur kyrkorna i Afrika och Asien ska ändra sig, säger hon.
Mötet med traumatiserade och förtryckta kvinnor i olika delar av världen har på många sätt varit svårt för Elizabeth Miller, som själv bor i USA. Allt lidande hon såg bland kristna kvinnor fick henne att ifrågasätta om evangeliet verkligen är ett glatt budskap. Deras liv verkade ju så tyngda av sorg och svårigheter.
— Men de är fullständigt övertygade om att detta är det glada budskapet. De berättade att Herren är god, att han är med dem hela tiden. Så det har också stärkt min tro, säger hon.