Nyheter
Sida avslutar samarbete med kristna organisationer - PMU: Kan påverka biståndsviljan negativt
Sida vill prioritera stora internationella biståndsorganisationer i det humanitära arbetet. Följden blir att kristna organisationer inte får plats, en strategi som PMU:s direktor Niclas Lindgren inte förstår.

PMU är en av Svenska missionsrådets fyra medlemmar som ingår i paraplyorganisationens humanitära arbete. Och det är stödet till dessa akuta biståndsinsatser som Sida nu vill dra in.
– Vi har vuxit mycket på senare år och det här beslutet påverkar så klart våra möjligheter att hjälpa till vid humanitära kriser, säger han till Dagen.
Sida håller just nu på med en översyn av sitt humanitära strategiska partnerskap. I likhet med flera andra kritiker ifrågasätter Niclas Lindgren varför Sida har fattat beslut om att säga upp avtalen med Svenska missionsrådet och Act Svenska kyrkan – trots att den nya strategin fortfarande inte är på plats.
– Analysen är inte klar än, säger han och tillägger att processen som har lett fram till Sidas beslut även har stora brister.
Kan agera snabbt
2014 tog Sida ifrån PMU statusen som ramorganisation för det långsiktiga utvecklingsarbetet. Resultatet blev att PMU i stället gick in under Svenska missionsrådets avtal för utvecklingsarbete och den delen av SMR:s biståndsarbete påverkas inte av Sidas nya beslut.
Samtidigt poängterar Niclas Lindgren att det finns ett stort behov av att länka det kortsiktiga arbetet i samband med katastrofer till det långsiktiga utvecklingsarbetet.
– Detta sker ofta med lokala aktörer, som de som finns i våra nätverk. De här lokala aktörerna kan agera snabbt, men tänker också långsiktigt och dessutom är många av de som vi samarbetar med religiösa. Dessa typer av aktörer behövs ofta om det ska gå att agera snabbt när det smäller till.
I dagsläget räknas tio organisationer som strategiska partners till Sida i det humanitära arbetet. Två av dessa är Svenska missionsrådet och Act Svenska kyrkan. Nu vill alltså Sida ta bort dessa från listan och Niclas Lindgren varnar för att det kan påverka svenskarnas biståndsvilja på ett negativt sätt.
– Det behövs ett samspel mellan det statliga biståndet och civilsamhället. Flera av de andra organisationerna har inte en lika tydlig förankring i Sverige och även om det inte är viktigt i sig så är det en viktig dimension som påverkar människors stöd för ett generöst bistånd.
Vill ha samtal med Sida och UD
PMU fick kännedom om Sidas beslut i början av juli och kommunicerade så snabbt som möjligt informationen vidare till sina samarbetspartners utomlands.
– Alla känner samma oro som vi. De lever mitt i nöden och just nu går de igenom samma process för att se hur de ska kunna agera om beslutet står sig.
För även om Sida har lämnat en avsiktsförklaring tänker Niclas Lindgren fortsätta att kämpa för att stödet till det humanitära arbetet ska finnas kvar.
– Vi jobbar inom ramen för SMR och nu vill vi ha strategiska samtal med Sida och UD.