Nyheter

Siewert Öholm: Kammarkollegiet borde skämmas

Landets färskaste trossamfund heter "Det missionerande kopimistsamfundet" och håller kopiering för heligt. Nu riktas kritik mot att det är för lätt att registrera nya trossamfund. "Uppenbart idiotiskt", tycker Siewert Öholm.

###
Publicerad Senast uppdaterad
Det är Kammarkollegiet som beslutar om registrering av nya trossamfund och kriterierna är bland andra att man ska ha stadgar, en styrelse och vara "en gemenskap för religiös verksamhet, i vilken det ingår att anordna gudstjänst". Vill man ansöka om statlig hjälp att få in medlemsavgiften behöver man vara ett registrerat trossamfund, men det är ingen garanti för att få hjälp.

"Ett vitt begrepp"

- När en ansökan uppfyller kraven så registrerar vi den sökande. Vi lägger ingen värdering i det och det ska vi inte heller göra, säger Lotta Danin, handläggare på Kammarkollegiet.
- Religiös verksamhet är ett vitt begrepp. Vi har ju religionsfrihet i landet och tanken är att det ska kunna bildas nya trossamfund.
Siewert Öholm tycker att registreringen av kopimistsamfundet är något Kammarkollegiet borde skämmas över.
- Jag skäms inte över kopimistsamfundet, men över att välbetalda statsbyråkrater använder "min tid" och "mina pengar" för att ta ett påtagligt practical joke på allvar, skriver han på debattsajten Newsmill.
- Ni har trampat på religionsfrihetens yttersta fundament, rätten att hålla något heligt.
- Ni kan inte gömma er bakom sterila lagparagrafer.

Kopierat från den kristna världen

Det missionerande kopimistsamfundet har kopierat en hel del begrepp från den kristna världen, som själavård, heliga symboler och präster. Isak Gerson, missionsföreståndare för samfundet, är även kristen och medlem i Svenska kyrkan, men ser inga problem med att använda ordet "helig" i samband med kopiering.
- All kopiering är helig och det tror vi på och helgar, säger han till Dagen.
De så kallade gudstjänsterna är regelbundna sammankomster över en gemensam server där medlemmarna kopierar till och från varandra.
- Vi avslutar alltid med att uppmana varandra att kopiera vidare, säger Isak Gerson.

Ser du någon konflikt med att tillhöra Svenska kyrkan och vara missionsföreståndare i ett annat trossamfund?
- Det är två olika religioner som kompletterar varandra. De fäktas inte med varandra.
88 registrerade trossamfund

Det finns sammanlagt 88 registrerade trossamfund. Varje år kommer det in runt 10 ansökningar, men alla godkänns inte.

Andra trossamfund som blivit godkända av Kammarkollegiet är Samfälligheten för Nordisk Sed, Vanasamfundet Moder Jord, Westminstersynoden i Tranås och Ärkeängeln Rafaels Efterträdare.