Nyheter

Simon Ådahl: Gärna upprop för kristen musik

På Bokmässan i Göteborg pratade Simon Ådahl om ”Censuren av kristen musik i Public Service”. Nu vill han gärna se ett upprop från kristna musiker.

Frank Ådahl.
Frank Ådahl.
Publisert Sist oppdatert

Sveriges Radio beskriver på sin webbplats, under rubriken Mångfald, att programmen ska präglas av "mångfald och spegla hela landets befolkning, oavsett om det handlar om tal eller musik". Och på ett annat ställe står det att "Sveriges Radio ska vara neutrala och inte ha några politiska åsikter".

Enligt Simon Ådahl blir detta en motsättning – och han menar att Sveriges Radio gömmer sig bakom neutraliteten när kristen musik inte spelas.

– Deklaration är fel och det är det jag stör mig mest på. Om SR hade varit ärliga och inte pratat om att musiken ska spegla hela landets befolkning hade jag tyckte att det var mer okej.

Läst och kommenterad artikel

Tidigare i veckan skrev Dagen en artikel om Simon Ådahl och hans kritik mot Sveriges Radio. Han sa bland annat att modern kristen musik inte får höras i SR.

Läs mer: Sveriges Radio tillbakavisar Simon Ådahls kritik om kristen musik

På fredagen medverkade han även vid ett seminarium på samma tema, arrangerad av tidningen Inblick, under Bokmässan i Göteborg.

Dagenartikeln har under helgen lästs av många personer och texten har även fått många kommentarer på Facebook. Även Simon Ådahl har varit aktiv på Facebook och han har bland annat skrivit att "moderna låtar med uttalat kristna texter är väldigt underrepresenterade" i Sveriges Radio.

SR-anställd bekräftade

Han förklarar att han baserar uttalandet på kontakter med anställda på SR och han berättar för Dagen att ytterligare en bekräftelse på detta kom efter seminariet på Bokmässan.

– En person som har varit anställd på Sveriges Radio i ungefär 25 år kom fram till mig och sa att han kunde bekräfta det jag hade sagt.

– Tidigare har jag träffat redaktörer för olika SR-program och alla säger att de måste vara neutrala i musikvalet.

Läs också: Simon Ådahl: Kristen musik censureras i radio

Dansbandsprogram

I såväl den tidigare Dagenartikeln som vid seminariet på Bokmässan nämnde Simon Ådahl det upprop mot Sveriges Radio som "Dansbandssverige" tog initiativ till för tio år sedan. Då handlade det om förekomsten av dansbandsmusik i radion – och Sveriges Radio införde sedermera renodlat dansbandsprogram i P4.

Skulle du vilja se ett liknande upprop bland kristna där målet är att Sveriges Radio ska spela mer modern kristen musik?

– Ja, varför inte? Men det får inte bli "Simon Ådahls upprop" utan det krävs i sådana fall en bred uppslutning. Det handlar inte om att en ensam artist ska fäktas mot väderkvarnarna. Jag vill helst lämna över facklan till andra. Jag kan inte bära den själv.

Vid seminariet på Bokmässan medverkade även Talking Musics skivbolagsdirektör Leif Cederfjord. Han poängterar att SR:s uppdrag är annorlunda än den kommersiella radions och att SR därmed måste ta hänsyn till andra saker.

– Jag skickar låtar till Sveriges Radio hela tiden, men de kommer väldigt sällan med, säger han till Dagen.

Trötta på att bli särbehandlade

Enligt Simon Ådahl är SR:s agerande en demokratifråga.

– Det handlar om en folkgrupp vars musik inte ska höras. Modern, och det är viktigt att komma ihåg att jag pratar om modern kristen musik, spelas aldrig.

– Sedan är det inte bara kristen musik som offras, men vi är trötta på att bli särbehandlade på grund av vår tro.

Erik Tilling: "Censureras"

Erik Tilling.
Erik Tilling.

Lovsångsartisten Erik Tilling är en av flera personer som har kommenterat Dagenartikeln på Facebook. I likhet med Simon Ådahl menar han att den så kallade kristna musiken censureras bort på grund av texten.

"Under mina 15 år som låtskrivare har jag själv vid några tillfällen utsatts för att musiken gillats men avböjts när de insåg textinnehållet", skriver han.

Powered by Labrador CMS