Nyheter

Simon Ådahl: Kristen musik censureras i radio

Artisten Simon Ådahl menar att det handlar om diskriminering. Tar upp ämnet på Bokmässan i Göteborg.

Simon Ådahl.
Simon Ådahl.
Publisert Sist oppdatert

Censurerar Public service kristen musik? Frågan kommer att lyftas under fredagen på bokmässan i Göteborg, där bland annat den kristna artisten, och tidigare Melodifestivalvinnaren, Simon Ådahl kommer att medverka.

Han menar att Sveriges Radio konsekvent under 2000-talet valt bort ny kristen musik, och menar att det här är en demokratifråga.

– Det handlar om att Sveriges Radio har ett åtagande där de ska spegla en mångfald i kultur, tal och sång, säger han.

Minns dansbandsupproret mot SR

Den mångfalden finns inte i dag, men det går att påverka, menar Simon Ådahl.

Som exempel tar han upp att för tio år sedan gjorde dansbandsvärlden ett uppror mot Sveriges Radio, då de menade att de blev diskriminerade. Ett uppror som ledde till att P4 satsade på ett eget dansbandsprogram.

– De fick igenom sina krav, säger Simon Ådahl.

"Kristen musik får inte höras"

Nu tycker han att det är dags att även kristen musik borde få plats i ett Sverige som prisar mångfalden, och där Public Service till och med har det som sitt uppdrag.

– Det här handlar inte om att jag tycker de ska börja spela mina låtar, utan det är större än så. Modern kristen musik får inte höras i Sveriges Radio, säger Simon Ådahl.

– Nu ska jag tala om det här på Bokmässan, och jag vill inte få det att framstå som att det är synd som oss. Jag menar att det här är en demokratifråga. Vi är 700 000 bekännande kristna i Sverige. Vi betalar radiolicens och vi borde få höras. Men det verkar som att vi ska marginaliseras.

SR: Vi spelar visst andliga sånger

Simon Ådahl berättar att när han tagit upp det här med Sveriges Radio svarar de att det visst spelas andliga sånger.

– Men det är på P2 klockan sex på söndagsmorgnar, säger han.

Dessutom är det då musik av något äldre snitt, aldrig nyskriven kristen musik.

"Jag kokar lite över detta"

Simon Ådahl säger att det inte bara är kristen musik som systematiskt väljs bort, utan även mycket lokal musik, bland annat folkmusik.

– Man försöker likrikta allt, och bli som Mix Megapol, med allt mindre svensk musik, säger Simon Ådahl.

– Jag kokar lite över det här, att det fria ordet och den fria tanken i Sverige håller på att likriktas allt mer.

Läs mer: Simon Ådahl: Gärna ett upprop för kristen musik!

Har skrivit en låt i ämnet

Den kristna artisten har lyft den här frågan förut. För sju år sedan skrev Simon Ådahl en låt med titeln "Den här låten kommer aldrig att spelas på radio" med exakt samma budskap som han framför i dag, att nyskriven kristen musik inte får plats i radions alltmer likriktade utbud. Ett utdrag ur låttexten lyder;

"Den här låten kommer aldrig att spelas på radio för den handlar om en tro på en levande Gud, man är rädd för att sända det som människor behöver, man är rädd för att budskapet ska sticka ut."

Hur gick det, spelades låten på radio?

– Ja, låten spelades faktiskt på radio. Folk önskade den i typ "Ring så spelar vi". Även nattradion vågade spela den, hälsar Simon Ådahl, på tåget mot Göteborg där han ska delta på bokmässan.

Seminariet "Censuren av kristen musik i Public Service" kommer att hållas klockan 16.00 och det är tidningen Inblick som står för arrangemanget.

Läs också: Sveriges Radio tillbakavisar Simon Ådahls kritik om kristen musik

Powered by Labrador CMS