Nyheter

Skarp kritik från kristet håll mot regeringens Migrationslag

Syster Karin i Alsike kloster: “Förfärligt och sorgligt”.

Syster Karin
Syster Karin i Alsike kloster.
Publisert Sist oppdatert

Tidsbegränsade uppehåll ska vara huvudregel i Sverige enligt regeringens förslag till ny migrationslag.

– Den nya lagen har Sverige i fokus och inte flyktingen, kommenterar syster Karin i Alsike kloster.

På torsdagen presenterades regeringens förslag till ny migrationslag. S och MP har enats om en lagrådsremiss, som om allt går enligt planerna ska resultera i en ny utlänningslag i juli.

Justitieminister Morgan Johansson, som presenterade förslagen vid en pressträff, säger till TT att regeringens förslag “ligger i mitten”.

– Det är väl avvägt, hållbart och kommer enligt min bedömning att gå igenom i riksdagen, säger han.

Förlängs med tre år i taget

Den största och viktigaste förändringen i regeringens förslag är att tidsbegränsade uppehåll ska bli huvudregel. Den som beviljas flyktingstatus får uppehållstillstånd i tre år, medan alternativt skyddsbehövande får tillstånd för 13 månader. Tillstånden kan sedan förlängas med tre år i taget. Permanent uppehållstillstånd kan man ansöka om efter minst tre år. Då måste vissa krav vara uppfyllda, till exempel språkkrav och egen försörjning.

– Förfärligt och sorgligt, kommenterar syster Karin i Alsike kloster. Hon har länge varit engagerad i flykting- och konvertitärenden, och reagerar med bestörtning på regeringens förslag.

– Alla vet att permanenta uppehållstillstånd är bättre för integrationen. Det är ju inte så att flyktingar innan flykten tittar på vilket land som har vilken lagstiftning. De flesta har ingen möjlighet att välja vart man ska komma.

Syster Karin.
- Förfärligt och sorgligt, kommenterar syster Karin i Alsike kloster.

– Europa är världens rikaste kontinent. Om vi inte har råd att ta emot flyktingar, vem ska göra det då? Nu säger man att man anpassar vår lagstiftning till andra länder – men vi anpassar den inte till de generösa länderna, utan vi väljer den snäva linjen.

Krävs lön på 45 000

Syster Karin är också kritisk till de krav som ställs när det gäller anhöriginvandring.

– Om man har en familj med fyra eller fem barn krävs en lön på 45 000 kronor. Vem har en sådan lön – och särskilt om man är nyanländ?

Hon sammanfattar förslagen:

– Detta är att tulla på de mänskliga rättigheterna. En flykting har rätt att söka och åtnjuta skydd från förföljelse. De här förslagen innebär en inskränkning av asylrätten.

Syster Karin säger att många kristna är upprörda över de nya tongångar som hörs från politiker och andra makthavare i dag när det gäller flyktingar och migranter.

Ensamkommande kan få skyddsskäl

Även pingstpastor Maria Gustin Bergström tycker att förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav för anhöriginvandring är dåliga förslag. Hon är också kritisk när det gäller utformningen av de humanitära skyddsskälen. Denna “nödventil” har varit en omdebatterad fråga under våren. MP:s språkrör Märta Stenevi säger till TT att det är viktigt att denna nödventil finns i regeringsförslaget för att “undvika orimliga konsekvenser i enskilda fall”.

Migrationsverket har en svag förståelse av religion och konversion och den vilar inte på vetenskaplig grund. Det är en av flera slutsatser i rapporten 'Konvertitutredningen' som Pingst FFS och Skandinaviska människorättsjuristerna presenterades på tisdagen i Stockholm. Nu rekommenderar rapportförfattarna att alla utvisningar stoppas tills nya riktlinjer är på plats. På bilden: Maria Gustin Bergström, pastor Pingst Linköping,
Maria Gustin Bergström tycker att förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav för anhöriginvandring är dåliga förslag.

Skyddsventilen ska till exempel kunna användas för att förlänga uppehållstillstånden för barn på grund av särskilt ömmande omständigheter, och för vissa vuxna som har särskild anknytning till Sverige.

“Stor orättvisa”

Ensamkommande flyktingar kan få sin sak prövad mot denna skyddsgrund – men däremot inte den som har befunnit sig i Sverige illegalt. Och det är bland annat detta som Maria Gustin Bergström vänder sig emot. Hon har varit engagerad i flyktingfrågor sedan 2018 och särskilt i de frågor som gäller kristna konvertiter.

– Det är bra att skyddsventilen finns, och jag är tacksam över att den verkar kunna tillämpas på de ensamkommande flyktingbarnen som kom i stor mängd under 2015 och som rotat sig här, säger Maria Gustin Bergström.

– Men det blir en ojämn tillämpning av lagen som förslaget ser ut och som jag tolkar det. Jag har svårt att förstå att lagen måste dela upp människor på detta sätt.

– När det gäller tidsbegränsade uppehållstillstånd så försvårar det integrationen och skapar oro. Att lära sig ett nytt språk är svårt som vuxen, och om man kommer med svåra händelser i bagaget och dessutom inte vet om det finns en framtid i det nya landet blir det ännu svårare. Vi talar om människor, inte om statistik.

Maria Gustin Bergström berättar att läsningen av de flera hundra asylbeslut från konvertiter som ingick i Konvertitutredningen som hon var projektledare för satt djupa spår i henne.

– Dessa människor har gått igenom rent helvetiska upplevelser i sitt hemland och under flykten till Sverige. I relation till deras upplevelser skulle de behöva en trygg plats att landa på för att kunna läkas. Att göra tillvaron fortsatt osäker för denna grupp skär i hjärtat, säger hon.


Maria Gustin Bergström är liksom syster Karin upprörd:

– Människor offras på politikens altare.

För en kristen finns bara Bibelns svar på hur flyktingen ska bemötas, säger hon.

– Genom hela Bibeln är Guds hjärta för den faderlöse, för änkan och för flyktingen odiskutabelt. Och vår uppgift är att följa Guds hjärta med våra gärningar.


Fakta: Bygger på Migrationskommitténs förslag

  • Många av förslagen som nu presenteras bygger på Migrationskommitténs förslag från i somras. Där ingick samtliga riksdagspartier, men man lyckades då inte enas om helheten. Nu har S och MP alltså enats om ett förslag med vissa kompletteringar.
  • Förslaget gör enligt regeringen att Sverige “ligger i linje med andra EU-länder”.
  • Tidigare har huvudregeln sedan 1984 varit permanenta uppehållstillstånd. Detta ändrades under flyktingvågen 2015.
  • Den nya utlänningslagen ska träda i kraft i juli i år.
Powered by Labrador CMS