Nyheter
Skarp kritik när Svenska kyrkan väljer lägga ner kyrka i utsatt område
Skarp kritik mot att Svenska kyrkan väljer bort kyrka i Länsmansgården i Göteborg.

Länsmansgårdens kyrka ligger i ett av Göteborgs så kallade särskilt utsatta områden. Nu har församlingsbor startat namninsamling för att rädda kyrkan undan nedläggning.
– Jag har förståelse för kritiken. Det är alltid smärtsamt att lägga ned en kyrka, men kostnaderna har ökat och vi måste ta bort en fastighet, säger kyrkoherden Annika Larsson till Dagen.
I oktober meddelade kyrkorådet i Lundby församling via församlingens hemsida att en av kyrkorna i församlingen, Länsmansgårdens kyrka, föreslås läggas ned. I brevet från kyrkorådet står bland annat att “bedömningen är att (minst) en av församlingens fastigheter behöver avvecklas, bland annat på grund av att det samlade underhållet i längden blir för kostsamt”.
Kyrkorådet skriver också att man “vill ha kvar verksamhet och personal, särskilt inom det diakonala området, och kraftsamlar i Biskopsgårdens kyrka”.
Vädjar om hjälp
Brevet väckte starka känslor i Länsmansgården, och i ett upprop på sociala medier vädjar nu församlingsbor om stöd och hjälp. “Vi bor i ett väldigt utsatt område & här behövs verkligen vår kyrka!!!” skriver en av dem. En namninsamling har startats för att förmå kyrkorådet att ändra sig.
– Jag mötte församlingen vid en samling med soppa och andakt och hörde att en del är väldigt irriterade på att man vill ta bort deras mötesplats. De gillade inte vårt förslag, även om jag gav dem de argument vi har, säger Annika Larsson.
Hon säger att hon vet att det finns en namninsamling, men hon har ännu inte fått ta del av någon namnlista. Annika Larsson betonar att det än så länge handlar om ett förslag från kyrkorådet. Hon säger att hon har förståelse för kritiken och att det alltid är smärtsamt att lägga ned en kyrka.
– Det är ingenting man gör lättvindigt, säger hon.

I en debattartikel i Kyrkans tidning (19/10) får församlingsborna stöd av två tidigare medarbetare i Lundby församling. Louise Sjölund och Louise Marmkvist, präst respektive diakon, skriver att de har förståelse för att det råder kärva tider ekonomiskt och att kyrkoråd/kyrkofullmäktige måste prioritera när elräkningarna blir skyhöga och medlemsantalet sviktar. “Alla kan inte få allt, och ekonomin sätter gränser”, skriver de.
Bygger ut i välmående områden
Men de beklagar samtidigt valet att offra just Länsmansgårdens kyrka. De pekar bland annat på att den kyrka som nu ska läggas ned finns i ett område där medelinkomsten ligger lågt, medan kyrkorådet i stället vill satsa på att bygga ut byggnader i en mer välmående del av området.
“Trots alla goda argument är det ett faktum att Lundby församlings förslag är att välja att behålla och eventuellt bygga ut kyrkobyggnader nära stadens ekonomiska och politiska centrum, i stället för att behålla kyrkobyggnader i så kallade särskilt utsatta områden”, skriver Sjölund och Marmkvist.
Vi visste att det skulle bli reaktioner oavsett vilken kyrka vi föreslog att ta bort.
Annika Larsson, kyrkoherde
Lundby församling har länge varit en del av nätverket “Framtiden bor hos oss”. Nätverket bildades år 2000 och samlar distrikt och församlingar i Svenska kyrkan i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar. Nätverket ska “reflektera kring det som sker i de olika områdena och kring vad som är kyrkans uppdrag i vår kontext”. “Framtiden bor hos oss” skriver på Svenska kyrkans hemsida: “Hos oss tar det nya samhället och den nya kyrkan form”.
Nu väljer alltså en av de församlingar som varit drivande i nätverket att lägga ned en kyrka i ett av de områden som polisen som beskriver som särskilt utsatt.
“Värderar inte efter inkomst”
Kyrkorådet hänvisar i en replik i samma tidning till att de inte har fattat beslutet utifrån några tankar om “periferi och centrum” utan att det har varit “viktigt att behandla församlingen som en helhet”. “Vi har inte värderat människor olika beroende på var de bor eller vilken inkomst de har, utan vi tror att alla som bor och vistas inom församlingens gränser har behov – materiella och/eller andliga – som kyrkan kan bidra till att svara mot”, skriver kyrkoherde Annika Larsson och kyrkorådets ordförande Joakim Berlin.
– Vi visste att det skulle bli reaktioner oavsett vilken kyrka vi föreslog att ta bort. Vi kommer med förslaget efter en lång tids utredning, säger Annika Larsson.
Hon förklarar att flera av församlingens lokaler behöver rustas upp, samtidigt som ekonomin har krympt.
– Fastighetskostnaden och underhållskostnaden har ökat. Detta har kommit ikapp oss. Då behöver man ta bort en fastighet. Vi måste rusta oss så att vi har några hus som fungerar bra, säger hon.

För dialog med kommunen
Ett annat argument handlar om att hellre satsa på att behålla personal än byggnader. Att det blev just Länsmansgårdens kyrka handlar bland annat om att den kyrkan står på mark som kyrkan inte äger, kyrkan arrenderar kommunens mark. Det är just underhållet av själva byggnaden som kostar, betonar Annika Larsson.
En lösning för att tillgodose behoven av mötesplats för församlingsmedlemmar i Länsmansgården skulle kunna vara att kommunen skapar en möteslokal på den mark som kyrkan nu arrenderar, och att kyrkan kan ha kristen verksamhet där vissa dagar.
– Då fortsätter det att vara en mötesplats. Vi för nu en dialog med kommunen, berättar Annika Larsson.
– Andra kyrkor har också hört av sig och vill samexistera med oss.
Annika Larsson välkomnar församlingsbor att inkomma med synpunkter på nu liggande förslag före första advent. Den 15 november blir det ytterligare en öppen träff i Länsmansgårdens kyrka där två representanter från kyrkorådet medverkar, liksom kyrkoherden. Den 5 december möts kyrkorådet igen för att förbereda för beslut, som tas i kyrkofullmäktige den 15 december.
Dagen har sökt ansvariga för namninsamlingen.