Nyheter

Skolministern: Religiös påverkan hör inte hemma i svensk skola

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom säger att det här är ett steg på vägen mot ett totalförbud

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom.
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) vill förbjuda alla konfessionella friskolor.
Publisert Sist oppdatert

Målet är att helt förbjuda konfessionella friskolor, men vägen dit går steg för steg. Det säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) till Dagen i samband med att hon presenterade tre åtgärder för att komma tillrätta med avarter i skolsystemet.

– Religiös påverkan hör inte hemma i skolan. Ändå har vi sett exempel på aktörer som använt medel till antidemokratisk verksamhet, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) då hon med stort allvar i rösten inleder pressträffen.

Med sig har hon tre krav som ska se till att “samhället tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden”, vilket är det slagrop som statsminister Magdalena Andersson trummat in i ministerkåren.

Demokrativillkor

Regeringens åtgärder som presenteras handlar om att stoppa oseriösa och olämpliga aktörer från att driva religiösa förskolor och skolor, dels genom att se till att ett demokrativillkor införs för dem som driver friskolor, dels genom tydligare krav att anmäla att man har konfessionella inslag och dels genom att barn som inte vill vara med i sådana sammanhang måste erbjudas andra aktiviteter.

I samband med pressträffen får Dagen en intervju med skolministern.

Konfessionella friskolor som sköter sig - har de något att vara rädda för nu?

– Det här tydliggör ansvaret, men självklart är det så att det finns mycket bra verksamhet därute, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Hon erkänner sedan att de skolor som sköter sig inte har något att frukta i det här sammanhanget, trots den tuffa retorik som hon ändå har då hon presenterar regeringens åtgärder riktade mot konfessionella friskolor.

Det låter som att de flesta religiösa friskolor skulle vara extremistiska. Är det så?

– Utifrån det här förslaget ser vi att vi tittar på ...

Skolministern kommer sedan av sig i sitt svar. Det blir i stället ett något trevande resonemang som mynnar ut i att hon faktiskt inte kan uttala sig om det. Men syftet med att införa ett demokrativillkor är hon på det klara med.

– Det är avarterna som vi vill få bort. Jag är inte här för att döma, men det är viktigt att få bort avarterna.

Betyder det att det är en viss typ av muslimska friskolor ni vill komma åt?

– Jag jobbar bara med regler som kan tillämpas av tillsynsmyndigheter. Vilken religiös inriktning det kan påverka kommer jag inte gå in på, men när det gäller ägarprövning är det viktigt att en demokratiaspekt ska gälla alla skolor. Det är ingen rättighet att starta och driva en skola, man ska ha rent mjöl i påsen och barnens bästa för handen.

Hur avgör man vilka huvudmän som är demokratiskt pålitliga?

– Jag tänker att det här är något som den tillämpande myndigheten måste svara på. Vi har tagit fram ett balanserat förslag, säger Lina Axelsson Kihlblom som gång på gång poängterar hur viktigt det är att bara seriösa aktörer får driva skola.

Viktigt vallöfte

I förra valet gick Socialdemokraterna till val på att förbjuda religiösa friskolor. När sedan Januarisamarbetet inleddes fick de backa några steg och i stället nöja sig med ett etableringsstopp, medan befintliga skolor skulle få vara kvar.

I januari 2020 kom sedan utredningen som skulle ligga till grund en ny lagstiftning, men det visade sig vara komplicerat att förbjuda konfessionella friskolor och därför har det dragit ut på tiden, trots vallöftet.

Varför går det inte att lagstifta om det här innan valet?

– Vi arbetar med frågan, men varet, huret och näret återkommer jag till.

Lina Axelsson Kihlbom ber om ursäkt för att hon måste “bli lite tråkig” i det här sammanhanget, men markerar att här går en gräns för vad hon kan berätta.

Så frågan är vilka förbudskrav som Socialdemokraterna ska ta med sig in i valrörelsen? Är det ett etableringsstopp av religiösa friskolor som håller på att förberedas, eller är det ett totalstopp?

Även här är Lina Axelsson Kihlblom tyst, med tillägget att “du kommer att bli väldigt varse om vår valslogan”.

Sker steg för steg

Men när det gäller konfessionella skolor säger hon att det handlar om en lagstiftning som hela tiden är i förändring och att regeringen den här mandatperioden gjort en hel del skärpningar. Det tänker de fortsätta med.

– De lagar vi infört har stärkt kontrollen och gett effekt. Nu tar vi nästa steg. Det är så vi får jobba, med många steg på väg mot målet.

På frågan om vad slutmålet är hänvisar Lina Axelsson Kihlblom till ett kongressbeslut att religiösa friskolor ska förbjudas.

De internationella konventionerna ger föräldrar rätt att välja en utbildning som passar deras övertygelse. Hur ska ni komma runt det?

– Det är det här jag kommer att återkomma till. Du får ursäkta om jag blir lite tråkig igen, men det är för att vi arbetar med det här.

Varför är konfessionella friskolor ett så stort problem att de måste förbjudas?

– Vi har sett att det finns avarter och att skolan har ett tydligt uppdrag, religiös påverkan hör inte hemma i svensk skola.

Men att förbjuda alla?

– Vi har en tydlig linje som vi har kongressbeslut på och som vi jobbar efter.

Fakta: Lina Axelsson Kihlblom

  • Lina Axelsson Kihlblom tillträdde som skolminister efter att Magdalena Andersson valdes till statsminister.
  • Hon kom in i politiken via sin erfarenhet i skolans värld där hon tidigare jobbat som rektor.
  • Tidigare har frågan om konfessionella friskolor skötts av ministern Anna Ekström, som i den nya regering är utbildningsminister.
Powered by Labrador CMS