Nyheter
Skolverket ska kartlägga antisemitism i skolor
Skolminister Lotta Edholm (L): ”Vi ser med fasa på det den judiska minoriteten nu utsätts för”

Skolverket får i uppdrag att göra en nationell studie av antisemitismen i landets skolor. Samtidigt får Forum för levande historia och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet förstärka uppdrag för att ge lärare bättre verktyg och djupare kunskap om antisemitismens uttryck.
”Allt detta är åtgärder som har efterfrågats av lärarkåren och det judiska civilsamhället,” skriver bland andra skolministern i Göteborgs-Posten.
Regeringen meddelade i onsdags att den ger Skolverket i uppdrag att genomföra en nationell studie om antisemitism i skolväsendet, för att identifiera vilka problem och behov som finns. Skolverket ska dessutom ge exempel på insatser som bidrar eller har bidragit till att motverka antisemitism i skolväsendet. Uppdraget ska delredovisas senast den 2 december 2024.
”Sverige ska vara ett land fritt från antisemitism. Ingen jude i Sverige ska behöva vara rädd för att vara öppen med sin identitet. En nyckelfråga är judiska barns och elevers situation, särskilt i skolväsendet”, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i ett pressmeddelande.
”Flodvåg av antisemitism”
I en debattartikel i Göteborgs-Posten samma dag ger hon, skolminister Lotta Edholm (L) och deras partiledare Johan Pehrson och en närmare förklaring till uppdragen.
”En flodvåg av antisemitism drar fram över Sverige och situationen har förvärrats sedan Hamas fruktansvärda terrorattacker 7 oktober,” skriver de, och påtalar senare i texten att det finns ”ett reellt hot här och nu mot judiska barn, och elever på de judiska skolorna är särskilt utsatta”.
”Vi vet att små barn hålls hemma och äldre barn skolkar för att de inte känner sig trygga i skolan. Både lärare och elever med judisk identitet har blivit utsatta för hot och hat. Det är fullkomligt oacceptabelt,” skriver de tre.
Samtidigt ska Forum för levande historia och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet ge lärare bättre verktyg och djupare kunskap om antisemitismens uttryck, med särskilt fokus på nutida antisemitism. Regeringen har även beslutat om nya ämnesplaner för gymnasieskola där antisemitism är en viktig del, skriver de tre Liberalerna, som förklarar att både lärarkåren och det judiska civilsamhället velat se sådana åtgärder.

Kartläggningar i både Malmö och Stockholm har visat på förekomsten av antisemitism i skolorna, och vid Göteborgs universitet genomför en forskare just nu en studie om antisemitismen på svenska skolor, vilket Dagen skrivit om.