Nyheter

”Skolverkets tolkning är allt för snäv”

Dagen har frågat kyrkoherdar runt om i Sverige vad de anser om avslutningar i kyrkan

###
Publisert Sist oppdatert

Dagen har frågat ett hundratal kyrkoherdar över hela landet vad de anser om skolavslutningar i kyrkor. Även om bara knappt hälften har svarat är det tydligt att majoriteten är bekymrad över den rådande situationen. 90 procent anser att Skolverkets tolkning av skollagen är allt för snäv och 65 procent svarar att kyrkan bör säga nej till skolavslutningar om rektorn kräver att få detaljstyra samlingen.

– Det enda som förvånar mig är att inte 100 procent tycker att kyrkan borde säga nej till skolavslutningar om rektorn ska bestämma, säger Harald Berglund, till Dagen, och fortsätter:

– Vi säger till skolan att kyrkan primärt är till för gudstjänst.

– Alltså är skolavslutning också en gudstjänst. Den innehåller förkunnelse, bön och välsignelse – som alla andra gudstjänster. Sedan får skolan ta ställning till om man vill delta. Det är alltså inte vi som nekar. För vår del är dörren till kyrkan öppen, men skolan kan välja att inte gå vägen dit. Skolan kan inte diktera vad som ska förekomma i en kyrka, lika lite som kyrkan kan diktera vad som ska förekomma i en skola.

Skolavslutningar många år

Traryds församling har två kyrkor, Traryds kyrka i Traryd och Sankt Andreas kyrka i grannorten Strömsnäsbruk. Harald Berglund förklarar att det i många år har varit skolavslutningar i Traryds kyrka medan Sankt Andreas kyrka är för liten för att kunna ta emot eleverna i Strömsnäsbruk.

Inför adventssamlingen i Traryds kyrka i måndags hade han ett samtal med förskolechefen i Traryd där han berättade hur samlingen skulle se ut. Enligt kyrkoherden handlade det om lite tankar om livet och om Jesus, en frivillig bön och en avslutande välsignelse.

– Det har aldrig varit några problem tidigare, men nu fick jag höra att förskolan inte tänkte komma. Men däremot kom skolan.

– Men det går bra för både skolan och förskolan att komma på studiebesök i våra kyrkor. Till det räknas faktiskt julspel och påskspel. Och samtalet med förskolechefen ledde till att vi ska mötas för att se hur vi kan utveckla samarbetet.

Lag eller tolkning?

Harald Berglund säger sig inte veta om det aktuella problemet i grund och botten handlar om lagstiftningen eller om det framför allt är Skolverkets tolkning som ställer till det.

– Men uppenbarligen har man inte tänkt igenom allt, till exempel vad som är trosbekännelse. I vers 3 i ”Nu tändas tusen juleljus” står det ”Och över stad och land i kväll går julens glada bud att född är Herren Jesus Krist, vår Frälsare och Gud”. Det är enligt min mening en form av trosbekännelse. Dessutom kan prästen faktiskt be bön som ingen tvingas delta i. Man erbjuds bara att vara med om man vill.

”Inte genomtänkta”

Han menar att Skolverkets nya riktlinjer inte är väl genomtänkta och han ifrågasätter varför representanter för Sveriges kristna råd inte blev rådfrågade innan myndigheten presenterade riktlinjerna.

– Ibland säger en sång mer än tusen ord. För att inte tala om en bild i kyrkan på den uppståndne Kristus.

Frågan: Vad tycker du om Skolverkets tolkning av lagen angående skolavslutningar?

"Tolkningen av vad som är tradition är för snäv. Vem kan avgöra om en psalm hör till traditionen eller inte? T ex Stilla natt som är en relativt nyskriven sång skapade nog visst rabalder när den första gången framfördes med luta (orgeln var trasig). Den blev snabbt tradition. När blir någon av våra nyskrivna julpsalmer tradition?"

"Skolverket får säga vad de vill, skollagen gäller och den är mycket tydlig och lämnar gott om utrymme för kyrka och skola att mötas med respekt för varandras egenarter.

Det blir lätt tramsigt om det som definieras som religiöst inslag bara handlar om bön, trosbekännelse och välsignelse. Hela kyrkan är fylld av inslag som svårligen går att beskriva på annat sätt än att de är religiösa, att de har ett budskap."

"Jag skulle snarare säga att den bygger på okunskap. Oftast är relationen mellan kyrkan och skolan god och vi respekterar varandras villkor."

Frågan: Bör kyrkan neka till skolavslutningar om rektorn kräver att få detaljstyra samlingen i kyrkan?

"Det beror på hur rektorns förslag till program ser ut. För oss har det aldrig varit något problem att förstå varandra."

"Självklart att rektorn inte kan styra vad som händer i kyrkan."

"Prästens yttrandefrihet måste gälla. Kyrkan har ett ansvar för helheten och skolavslutningen är ett gemensamt arrangemang."

"Samverkan är nödvändig om man vill använda ett heligt rum med viss kultur och vissa restriktioner. Dock är det inte nödvändigt att ... be välsignelsen vid varje skolavslutning. Vi måste också visa respekt för skolans situation."

Citat från kyrkoherdarnas svar på Dagens enkät.

Powered by Labrador CMS