Nyheter
SKR fick sin vilja igenom – präst bjöds in till coronakommission
Prästen Camilla Lif är en av sju personer som ska sitta regeringens coronakommission. Det kan hon tacka Sveriges kristna råd för.

Den 24 juni publicerade Dagens Nyheter en debattartikel som främst fått uppmärksamhet eftersom Sveriges kristna råd (SKR) lyfte den känsliga frågan hur pass nära dödsfall i covid-19 på äldreboenden har varit eutanasi.
Men debattartikeln slutar med ett helt annat budskap. SKR föreslår att i regeringens coronakommission bör det finnas med en representant för trossamfunden.
Präst fick plats
Det dröjde inte länge förrän namnet Camilla Lif presenterades, en svenskkyrklig präst som fick plats i kommissionen. Hon är även aktuell som en av P1:s sommarpratare i år.
Att SKR hade ett finger med i spelet är tydligt, inte minst då man från regeringskansliet skickade ett mejl där man berättade att man gick SKR till mötes med hänvisningen till debattartikeln i Dagens Nyheter.
Så ni lyckades få med en präst i coronakommissionen?
– Jag tänker att vi bara är en pusselbit i det hela, det är nog inte bara vi som har varit med och påverkat, säger Mikael Stjernberg, kommunikationsansvarig på Sveriges kristna råd.

Mikael Stjernberg, Sveriges kristna råd
Tre skäl
Men att de hade ett finger med i spelet är tydligt. Mikael Stjernberg vill lyfta fram tre anledningar till att regeringen lyssnade till kyrkornas gemensamma plattform i den här frågan.
För det första så finns det goda upparbetade kontakter mellan SKR och regeringen.
– Vi har haft flera kontakter med regeringen under coronakrisen, vi har en god dialog och dyker inte upp som gubben i lådan, säger Mikael Stjernberg.
För det andra kom debattartikeln i precis rätt läge, då regeringen planerade hur kommissionen skulle sättas samman. För det tredje är DN:s debattsida en bra plattform att nå makthavare på, konstaterar Mikael Stjernberg.
Läs mer Vad gör du i sommar, Camilla Lif?
Varför är det viktigt med en präst i coronakommissionen?
– Väldigt mycket av diskussionen har handlat om ekonomi, om antal skyddshandskar och annan utrustning, det har handlat om ekonomiska stödpaket. Vi har upplevt att de mjuka värderingsfrågorna har hamnat i skymundan, säger Mikael Stjernberg.
Utsatta grupper
Sveriges kristna råd har under krisens gång försökt lyfta fram samhällets mest utsatta grupper, exempelvis de hemlösa och papperslösa och nu senast också var gränsen går för eutanasi. Förhoppningen är att en präst ska kunna få med ett annat perspektiv in i kommissionens arbete.
– Vi har sett att många dör i ensamhet och det behövs hjälp hur personal och anhöriga ska kunna ta avsked i en sådan situation, inte minst då man som anhörig inte får komma in på sjukhusen.
När det gäller sjukvårdspersonal handlar det om att stötta dem med riter inför döden, då ansvaret faller på dem då inga andra släpps in.
Många värderingsfrågor
Enligt Mikael Stjernberg finns det många viktiga värderingsfrågor som går att belysa där det är viktigt att en representant från trossamfunden finns med. Inte minst är det viktigt att få med existentiella frågor om samhället ska förbereda sig inför en ny pandemi i framtiden.
Coronakommissionen kommer snart att påbörja sitt arbete och enligt färdplanen ska de presentera sina slutsatser inför valet 2022.
Läs mer Prästen Camilla Lif ska utvärdera hanteringen av covid-19