Nyheter
SKR: Regeringen inkonsekvent om religion i skolan
Kristna ledare besökte utbildningsdepartementet för att diskutera konfessionella friskolor

Regeringen har under våren presenterat förslag med målsättningen att på sikt förbjuda konfessionella friskolor. Detta oroar Sveriges kristna råd som på fredagen träffade representanter för utbildningsdepartementet.
“Vi har mycket att prata om.” Det skrev Sveriges kristna råd (SKR), apropå debatten om religionens plats i skolan, i ett öppet brev till skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) i april. Två månader senare besökte en delegation från SKR utbildningsdepartementet.
SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin berättar för Dagen att regeringens förslag om ett etableringsstopp för konfessionella friskolor diskuterades.
– Men vi förklarade också varför vi ser retoriken som omgärdar förslaget som problematisk. Det tenderar att låta som att demokrati är något annat än religion, man sätter upp en sådan dikotomi. Sedan att vi ser en tendens i samhället, i samtalsklimatet, att religionsfrihet mer och mer tolkas som frihet från religion och inte frihet till religion. Och då blir skolorna ett konkret exempel på en större tendens, säger hon.
Vill hellre se bättre granskning
Enligt Jan Eckerdal, präst och teologisk rådgivare vid Sveriges kristna råd, är det fel att strama åt över hela linjen när några konfessionella friskolor inte följer reglerna. Ett bättre alternativ vore att förbättra granskningen av skolorna så att brister kan upptäckas och åtgärdas.
– Vi reagerar på att det blir som en signal om att det är religionen generellt som är problemet. Och då försöker man minska problemen genom att minska religionen generellt i stället för att ta hjälp av oss och tänka att vi kan vara en del av lösningen, att vi ger plats för goda uttryck för religion också för att stävja det som är destruktivt.
Det öppna brevet från SKR var riktat till skolminister Lina Axelsson Kihlblom och delegationen från SKR hade hoppats att de skulle få träffa ministern. Men i slutändan fick de nöja sig med hennes statssekreterare Emma Ölmebäck.
Vilket bemötande fick ni?
– De signalerade vänlighet genom att förklara att det var bra att vi sågs så att de fick mer input i processen. Men sedan hade de som väntat goda svar, enligt dem själva, på vår kritik och försvarade också de beslut de tagit med att de har sett för många problem i konfessionella friskolor och de därför inte kan göra på något annat sätt, svarar Sofia Camnerin.
Dubbla budskap
Både hon och Jan Eckerdal menar att argumentationen från utbildningsdepartementet innebär dubbla budskap.
– Vi fick höra att regeringen ska bli bättre på att förklara att alla skolor ska svara upp mot elevers behov av religion. Att man till exempel ska kunna iordningställa ett andaktsrum i skolan som då så klart ska vara icke-tvingande, säger Sofia Camnerin.
– I kombination med att det också finns de här förslagen om en åtstramning som signalerar någonting annat, säger Jan Eckerdal.
– Vi försökte få dem att förstå att det är inkonsekvent att säga att religion är någonting bra och samtidigt säga att nyetableringen av konfessionella friskolor ska stoppas, säger Sofia Camnerin.