Nyheter

SKR: Stärk de papperslösas rättigheter istället för krav på angiveri

“Vi ser det som orimligt att människor som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd riskerar att anmälas till polisen”

Sofia Camnerin, generalsekretare för Sveriges kristna råd.
Sofia Camnerin, generalsekretare för Sveriges kristna råd.
Publisert Sist oppdatert

Sveriges kristna råd (SKR) väljer att protestera mot att det införs en anmälningsplikt, av kritiker ibland även kallad angiverilag, där kyrkornas företrädare snarare föreslår att stärka rättigheterna för papperslösa.

Kyrkornas gemensamma plattform, Sveriges kristna råd (SKR), väljer att i ett uttalande uttrycka sin oro för införandet av en anmälningsplikt, det vill säga att exempelvis lärare och vårdpersonal måste informera polisen om de kommer i kontakt med någon papperslös.

Trots att förslaget ännu är i sin linda där enbart en utredning har tillsatts har protesterna varit omfattande. Nu ansluter sig alltså Sveriges kyrkor via samarbetsorganet SKR.

Men de använder inte ordet angiverilag som så många andra valt att göra i sina protester, utan SKR håller sig till det mer formellt korrekta ordet anmälningsplikt.

Är orimligt

“Vi ser det som orimligt att människor som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd riskerar att anmälas till polisen eller Migrationsverket när de nyttjar sin rätt till exempelvis skola och sjukvård”, skriver SKR i sitt uttalande som de publicerat på sin egen sajt.

“En sannolik konsekvens är att dessa människor inte skulle söka sig till kommuner, vårdgivare och myndigheter. Även om somliga verksamheter undantas från anmälningsplikten skulle det innebära ett generellt slag mot den sociala tilliten.”

Fler rättigheter

Att människor som fått avslag på sin asylansökan ska lämna landet är något som den nuvarande regeringen anser är viktigt för att komma åt det de beskriver som växande parallellsamhällen. Men frågan om människor ska utvisas vid avslag är något som SKR inte går in på i sitt uttalande, tvärtom skriver de att papperslösa som stannar kvar i landet snarare borde få stärkta rättigheter, de som redan är lagstadgade, vilket handlar om rätten att gå i skola och att få söka vård.

“Resultatet av en anmälningsplikt är att människor i än högre grad blir hänvisade till just det skuggsamhälle som utredningen fått i uppdrag att motverka” skriver SKR i sitt uttalande.

“Vi menar att problematiken bara kan adresseras konstruktivt genom att vi stärker papperslösa människors rättigheter”.

Men ska inte den som fått ett nej på sin asylansökan lämna landet?

“Vi är inte emot en reglerad invandring. Det är en rimlig målsättning att den som fått avslag på asylansökan lämnar landet, dock under förutsättning att beslutet föregåtts av en rättssäker prövning”, skriver Jan Eckerdal, direktor för teolog på SKR, i ett mejl till Dagen.

“Men att anse att människor i normalfallet ska följa fattade beslut motsäger inte att människor ska behandlas värdigt när de är här. Vi ser att skuggsamhällets människor far illa och att de mycket lätt kan utnyttjas. En huvudpoäng i vårt uttalande är att en utökad anmälningsplikt skulle förstärka snarare än motverka just detta skuggsamhälle.”

---

Fakta: Sveriges kristna råd

  • Sveriges kristna råd är kyrkornas gemensamma ekumeniska plattform i Sverige, med 27 medlemskyrkor från samtliga kyrkogrenar.
  • De bedriver ett visst påverkansarbete, ofta när det kommer till migration, där SKR sedan länge pläderat för en generös flyktingpolitik och gång på gång protesterat mot den stramare politik som införts sedan år 2015.

---

Powered by Labrador CMS