Nyheter

Små aktörer missnöjda trots nytt förslag till avdragsrätt för gåvor

Beskedet att regeringen vill utvidga avdragsrätten för gåvor gläder frivilligorganisationerna. – Det ser ut som att hela vår verksamhet blir avdragsgill, säger Therése Engström, insamlingschef på Svenska Röda korset, till Dagen.

Utrikesminister Carl Bildt med fru Anna Maria Corazza Bildt hjälper Röda Korset att samla in pengar till det katastrofdrabbade folket i Pakistan.
Utrikesminister Carl Bildt med fru Anna Maria Corazza Bildt hjälper Röda Korset att samla in pengar till det katastrofdrabbade folket i Pakistan.
Publisert Sist oppdatert

I dag är Röda korsets hela internationella verksamhet avdragsgill, men bara ungefär hälften av den svenska. Therése Engström förklarar att regeringens förslag innebär förbättringar på flera områden, både direkt för organisationen, men också för alla som ger pengar.

”En större frihet”

– Det här borde innebära att våra givare får en större frihet att välja vad de vill skänka pengar till. Det blir också enklare för oss när vi inte behöver dela upp gåvopengarna beroende på om verksamheten är avdragsgill eller inte. Dessutom blir det också enklare för oss att kommunicera gentemot givarna.

Både Therése Engström och Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII), menar att förslaget är ett steg i rätt riktning. Men båda två säger samtidigt att de önskar att miljöorganisationer och organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter borde få bli godkända gåvomottagare.

Ett annat stort problem

Lars Rooth sitter med i styrelsen för stiftelsen Hjälp Margit hjälpa. Med insamlade gåvomedel bedriver de biståndsverksamhet i Indien och på Sri Lanka. Men trots att Lars Rooth gläds över regeringens nya förslag menar han att det finns ett annat stort problem som försvårar arbetet för stiftelsen.

”Stora entréavgifter”

– Det är stora entréavgifter för att ens kunna bli godkänd som gåvomottagare hos Skatteverket. Först måste man betala 10 000 kronor i samband med ansökan – och blir man inte godkänd får man inte tillbaka pengarna – sedan ska man betala 7 000 kronor i en årlig avgift. Det är summor som kan vara avskräckande.

”Summorna är för höga”

Lars Rooth konstaterar att små organisationer, som Hjälp Margit hjälpa, i likhet med många församlingar, berörs negativt av avgifterna.

– Vi har talat om det här i styrelsen och min personliga uppfattning är att summorna absolut är för höga. Vi vill hellre lägga pengarna på operativa insatser än på administrativa avgifter.

Powered by Labrador CMS