Nyheter

Smittskyddsläkare: Drick inte ur samma kalk

Publisert Sist oppdatert

Restriktionerna är borta, men viruset finns fortfarande kvar i samhället. Ett utbrott vid en gudstjänst i Uppsala nyligen belyste en viktig fråga för församlingarna: Hur ska nattvarden firas på ett säkert sätt?

– Det gäller att ha en tanke på detta även om viruset inte är lika närvarande, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala.

Att kunna fira nattvard är en viktig del av kyrkans gudstjänstliv. Samtidigt var det närmast en omöjlighet under stora delar av pandemin, med restriktioner för såväl fysiska samlingar som krav på avstånd. Sedan några veckor är nu restriktionerna borttagna – men går det att återgå till normalt nattvardsfirande?

Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala, säger att församlingar borde fortsätta att ha risken för smittspridning i åtanke, även om det nu är fritt fram att samlas igen.

– Nattvard måste få firas, men de kyrkorna, ofta lite mindre, som har haft den traditionen att man dricker ur samma kalk som går runt – det känns inte så bra när vi vet att viruset finns kvar och inte dragit sig undan, säger han.

Däremot går det att anordna smittsäker nattvard ändå.

– I Katolska kyrkan är det ovanligt att man delar kalken, och vad jag har sett i Svenska kyrkan delar man ut bröd som man själv eller prästen doppar i vin, och det känns mycket tryggare, säger han.

Kan ske utbrott

Även om coronaläget är relativt stabilt kan det fortfarande ske utbrott. Johan Nöjd pekar på ett utbrott som skedde nyligen i samband med en gudstjänst i en mindre kyrka i Uppsala.

– Då hade det varit nattvardsgång vid gudstjänsten, men det kan också ha funnits andra faktorer till smittspridningen, som att det var liten lokal, säger Johan Nöjd.

Han har efter händelsen varit i kontakt med ledningen i Svenska kyrkan.

– Som jag förstod det har man tänkt att ta lite höjd för att viruset finns kvar i samhället, bland annat då genom att låta bli att dela kalken.

Nattvard. Stockbild. Bröd och vin.
Nattvard. Bröd och vin.

Har marginal

I församlingar från olika samfund runt om i landet förs nu precis dessa diskussioner kring hur nattvarden kan firas på en inkluderande men smittosäkert sätt. I Korskyrkan i Västerås följer de redan Johan Nöjds rekommendationer.

– Vi har särkalkar. Vi ser också till att enbart bjuda fram en bänkrad i taget så att man går fram fem och fem. Det är för att minska trängseln, säger församlingsföreståndare Leon Lindberg.

– Den som delar ut brödet har plasthandskar för att alla ska känna sig trygga.

Leon Lindberg, församlingsföreståndare i Korskyrkan i Västerås.
Leon Lindberg, församlingsföreståndare i Korskyrkan i Västerås.

Över lag har kyrkan valt att ha marginal i säkerhetsrutinerna för att skydda sig mot nya utbrott, säger han.

– Vi är nog lite mer försiktiga än vad allmänheten är. Vi fortsätter så ett tag till tills vi vet mer om vart viruset tar vägen, säger Leon Lindberg.

Efterlängtat med nattvard

Inte heller i Allianskyrkan i Aneby dricker församlingen ur samma kalk. Att ha möjlighet att fira nattvard igen – även om det ännu sker med viss försiktighet – är välkomnat efter ett långt uppehåll, säger Sandra Nilsson, som är diakon i kyrkan.

– Under pandemin hade vi ett ekumeniskt initiativ under påsken som gjorde att vi kunde fira nattvard i Svenska kyrkan i Aneby. I somras kunde vi sedan börja fira nattvard själva så smått, säger Sandra Nilsson och fortsätter:

– Men det är först nu som vi har kunnat göra det mer regelbundet. Det märks att det är något som människor verkligen har saknat.

Fakta: Nattvard under pandemin

  • Många kyrkor kunde inte fira nattvard alls när de fysiska samlingarna ställdes in. Andra valde mer kreativa lösningar.
  • I vissa fall har kyrkor delat ut bröd i kyrkan som man fick ta med sig hem.
  • Andra valde att ha smågrupper som firade vid olika tillfällen för att alla skulle ha möjlighet till nattvard.
Powered by Labrador CMS