Nyheter
Snart får barnen sjunga om Gud
Sverigedemokraterna kommer att rösta för Alliansens förslag. Därmed talar allt för att det blir tillåtet med skolavslutningar i kyrkan.– Förslaget ligger i linje med vårt partiprogram samt ideologi, säger Stefan Jakobsson (SD) till Dagen.

I november lämnade Annika Eclund (KD), tillsammans med tre andra Allianspolitiker i utbildningsutskottet, in den aktuella motion som SD nu ställer sig bakom. ”Alliansen föreslår att det i skollagen tydliggörs att det blir tillåtet för skolorna att ha avslutningar i kyrkan och vilka inslag som kan godtas”, står det bland annat.
– Det är ett helt färdigt förslag, allt förarbete är redan gjort och med tanke på att SD röstar med oss kommer vi att få stöd för det, säger hon till Dagen.
”Del av kulturarvet”
I motionen talas det också om kulturarv och en av de andra motionärerna, Christer Nylander (FP), vice ordförande i utskottet, konstaterar att kristendomen en viktig del av det svenska kulturarvet. Han betonar också att samlingarna ska vara frivilliga och att alla, oavsett tro, ska kunna delta.
– Man får inte använda skolavslutningen till konfessionella inslag som tvingar någon att be bön eller till exempel läsa trosbekännelsen. Däremot kan man sjunga en psalm, som ”Den blomstertid nu kommer” eller ”Sankta Lucia”, säger han till SVT.
Många års diskussion
Frågan om skolavslutningar och adventsfirande i kyrkan har diskuterats i många år. Såväl skolledare som präster har känt sig osäkra på var gränserna går – och vad de får säga i samband med samlingarna. Detta fick till följd att Dagen, hösten 2012, initierade en namninsamling till stöd för skolsamlingar i kyrkor.
I somras föreslog så Alliansregeringen att det skulle tydliggöras i lagtexten att avslutningar i kyrkan inte är förbjudet. Men i och med att den rödgröna regeringen övertog makten hamnade förslaget i malpåse.
– Till slut fick vi göra om det till en motion, säger Annika Eclund till Dagen.
Utbildningsutskottet, som hanterar frågan, har fortfarande inte fått det konkreta förslaget på sitt bord, men SD-ledamoten Stefan Jakobsson säger ändå att partiet ser positivt på Alliansens förslag.
– Det stämmer med vår linje så jag kan inte se att vi skulle rösta mot det.
En politisk majoritet
Därmed finns det också en politisk majoritet i riksdagen.
– Vi ser inget konstigt med att ändra skollagen. Sverige har varit ett kristet land i tusen år och vi känner att vi försöker bevara de traditioner som finns. Är det så att en skola vill fira skolavslutningen i en kyrka så ska man få göra det, säger Stefan Jakobsson till SVT.
Den sittande regeringen är som sagt kritisk till förslaget. Men utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) vill samtidigt tona ned vikten av en trolig lagändring.
– Ärligt talat, jag tycker att det är lite konstigt att den här diskussionen blir så stor. Jag tror knappast att min kollega vårdministern får frågan om hur han tycker personal inom vården ska fira sina avslutnings- och personalfester. Men just inom skolan så tror vi att vi kan gå in och diskutera vilka detaljfrågor som helst. Jag litar på rektorer, att de kan organisera bra skolavslutningar där alla elever får plats oavsett hur vi skriver lagstiftningen, säger han till SVT.
Osäkra tidsramar
Att allt nu talar för att förslaget röstas igenom i riksdagen gläder Annika Eclund. Men hon konstaterar att tidsramarna fortfarande är osäkra.
– En debatt i riksdagen kommer tidigast att ske i maj och sedan återstår det att se hur regeringen agerar. De har redan vilat på hanen så att något ska vara klart redan till sommarens skolavslutningar är knappast troligt. Men till jul kanske.