Nyheter
Socialdemokraterna: ”Den öppna folkkyrkan vann kyrkovalet”
Socialdemokraterna är fortfarande den klart största nomineringsgruppen i kyrkopolitiken, och växte ytterligare under detta val. Tydlighet är en anledning, enligt Jesper Eneroth.

Hårt ansatta från SD, de partipolitiskt obundna, från borgerligt håll, ändå lyckades Socialdemokraterna försvara sin ställning som störst i kyrkopolitiken. De lyckades också växa med en procentenhet, till över 30 procent.
Grattis till valframgången.
– Tack så mycket, säger Jesper Eneroth.
Är det ni som är valets segrare?
– Alla vi som har kämpat för en öppen folkkyrka som inte ställer grupp mot grupp är segrare. Det är den tydligaste trenden. Sedan är jag glad över valresultat för vår del, det är första gången vi hamnar över 30 procent, vi har ökat både i antal röster och procentuellt.
Ni var kritiserade från flera håll, ändå går ni framåt. Varför?
– Vi har kunnat se att de grupper som är tydliga har ökat. Jag tror att många tvekar att lägga en röst på POSK eller Frimodig kyrka för man vet inte vad de står för. Ta POSK som exempel, som inom gruppen har många inomkyrkliga inriktningar, och olika värderingar på höger-vänsterskalan. Med en röst på S vet man vad man får, vi har varit stentydliga från dag ett.
Varför går alla politiska partier framåt?
– Det är grupper som är tydliga med vad de vill.
S mot SD var en stor medial fajt. Båda ökade, så båda får väl ses som segrare?
– Jag skulle inte vilja säga det. Utan det är vi som står upp för den öppna folkkyrkan som har vunnit en seger gemensamt, och där inräknar jag C, delar av POSK och ViSK.
Med det här valresultatet kommer väl arbetet i kyrkomötet rulla på som vanligt?
– Det får vi se. Det vi kan notera är att vi kommer att ha en stark ställning för den öppna och solidariska linjen.
Jesper Eneroth menar att det kraftigt ökande valdeltagandet nu ökar legitimiteten för kyrkomötet och stärker även valformen med direkta val.