Nyheter
Söndagsskolebarn drabbas när asylboenden stängs

Migrationsverket ska spara pengar och stänger verksamheten på en rad orter i bland annat Småland. Följden blir att asylsökande – och församlingsmedlemmar – måste flytta.
– Efter beskedet har jag känt mig stressad, jag har svårt att fokusera i skolan, säger 17-åriga Sadaf till Dagen.
Ryktet om en stundande flytt hade redan nått Sadaf, som bor med sina föräldrar i småländska Mariannelund, när familjen nyligen fick brevet från Migrationsverket. Där stod det svart på vitt att Migrationsverkets kontor i Jönköping skulle stängas under 2021 och att myndighetens lägenheter i regionen skulle försvinna.
“Migrationsverket kommer att meddela dig och din familj när ni ska flytta och vart. Man kan inte välja var man ska flytta utan måste vara beredd att flytta till en ort där det finns lediga bostäder.”
– Alla mina vänner som är asylsökande har fått samma brev, säger Sadaf.
Det har snart gått fyra år sedan Sadaf och hennes föräldrar kom till Sverige från Iran. Efter en kort tid i Göteborg flyttades de till Mariannelund där de i dag är medlemmar i Centrumkyrkan.
– Mamma och pappa hade en tro på Jesus redan i Iran, men det var först i Sverige som de vågade döpa sig, berättar hon.
– På torsdagar är vi i kyrkan för hemgrupp och på söndagarna är det vanlig gudstjänst. Jag är också ledare i Äventyret i kyrkan.

Många församlingsmedlemmar påverkas
Sara Torstenson arbetar som bibellärare på Mariannelunds folkhögskola och är medlem i Centrumkyrkan. I församlingens gudstjänstliv/bibelstudiegrupp finns 13 vuxna asylsökande, däribland Sadaf och hennes föräldrar, samt 15 barn. Flera av dessa går regelbundet till söndagsskolan.
– Tre av de vuxna och lika många barn är redan medlemmar i församlingen och flera andra har dopsamtal, säger Sara Torstenson som berättar att en grupp elever på Mariannelunds folkhögskola liksom en stor del av den kristna idrottsorganisationen Kriks lokala grupp också påverkas av Migrationsverkets beslut att stänga Jönköpingskontoret.
– Migrationsverket har inte tänkt på att det handlar om människor.
Många i församlingen är upprörda över Migrationsverkets beslut. Och när det gäller de asylsökande i Centrumkyrkan gör församlingen allt de kan för att hjälpa till.
– Vi försöker dra i så många trådar vi kan. Jag har bland annat pratat med Rädda Barnen och sökt ansvariga på Migrationsverket många gånger, säger Sara Torstenson som finns med i församlingens integrationsråd.
Medlemmarna i Centrumkyrkan vill bland annat få svar på om det har gjorts någon barnkonsekvensanalys av beslutet.
– Jag förstår att det kanske inte kan komma nya asylsökande till Mariannelund och jag kan även förstå att Migrationsverket behöver minska antalet kontor när Sverige tar emot färre asylsökande. Men jag förstår inte varför människorna som redan har rotat sig ska behöva flytta. Varför kan de inte i stället registreras i ett angränsande län?
“Vill jättegärna bo kvar”
När Sadaf och hennes föräldrar anlände till Mariannelund fick hon börja i årskurs 9. I dag pendlar Sadaf till gymnasiet i Eksjö och hon säger att hon har fått massor av vänner, både i församlingen och i skolan.
Men om informationen i brevet från Migrationsverket blir verklighet kommer Sadaf att behöva säga hej då till sina bekanta.
– För mig känns det som att det här beslutet är långt ifrån mänskligt. Jag vill jättegärna bo kvar här och jag är rädd för att behöva flytta.
Av Migrationsverkets brev framgår också att individerna maximalt får ta med sig två stora väskor och en liten väska när de flyttar. Den totala vikten får inte heller överstiga 25 kilo. Enligt Sadaf är det alldeles för lite.
– Det känns som att vi bor i ett fängelse, ett liv väger mer än 25 kilo.
Familjen har fått ett avslag på sin asylansökan – det har överklagats och nu väntar de på ett domstolsbeslut. Den osäkerheten är en stressfaktor i sig, nu oroar sig Sadaf och hennes föräldrar även på ett besked från Migrationsverket om att det är dags att flytta till en ny ort.
– Efter det första brevet har livet blivit väldigt annorlunda, säger Sadaf och berättar om att hon har fått svårare att fokusera på lektionerna i skolan.

Vill hjälpa på olika sätt
För de asylsökande i Mariannelund blir det närmaste alternativet Migrationsverkets kontor i Växjö, 12 mil bort. Och enligt Sara Torstenson skulle det inte innebära någon större praktisk skillnad mot i dag då de tillhör kontoret i Jönköping, 10 mil från Mariannelund.
– De har mest åkt till Jönköping för att få sina LMA-kort. När deras ärenden ska behandlas av Migrationsverket och de ska träffa sina advokater åker de till den stad som de registrerades i när de kom, oftast till Malmö.
I dagsläget vet ingen exakt när personerna i Centrumkyrkan blir av med sina bostäder som tillhandahålls av Migrationsverket. Men församlingen har redan börjat fundera på vilken praktiskt hjälp de kan erbjuda.
– Om vi, i hyfsad tid, kan få reda på var de ska flytta kan vi kanske ta kontakt med en lokal församling på den nya orten och hjälpa med kontakter. Eventuellt kan vi också hjälpa till med praktisk flytthjälp.
Migrationsverket skriver också i brevet att de asylsökande kan få bo kvar under förutsättning att de ordnar eget boende. Men det är Sara Torstenson skeptisk till.
– Jag tror inte att det är en möjlig lösning. Dels handlar det om ganska många personer, dels är det på obegränsad tid som boendena måste bekostas på egen hand.
“Dialog med alla sökande”
Anledningen till att Migrationsverket lägger ned verksamheten i bland annat Jönköping, som Mariannelund tillhör, är att myndigheten ska spara pengar. Sedan toppen 2015 har antalet nya asylsökande minskat med mer än 90 procent och nu håller myndigheten på att anpassa sig till den nya verkligheten.
Förutom Jönköping beslutade generaldirektör Mikael Ribbenvik i september att lägga ner myndighetens verksamhet i Borås, Mariestad samt Högsby – och personal har varslats om uppsägning eftersom det bara ska finnas asylprövningsenheter på en handfull orter, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Samtidigt ska Migrationsverket nästan halvera antalet lägenheter i landet till slutet av nästa år. Magnus Önnestig, chef för nationella operativa avdelningen vid Migrationsverket, säger till TT att upp till 2 000 asylsökande kan behöva flytta. 300–400 av dessa beräknas finnas i det område som handlagts av kontoret i Jönköping.
Informationen i brevet som har skickats ut till de asylsökande, där det står att de maximalt får ta med sig 25 kilos packning, beskriver han som en riktlinje.
– Sedan får vi ha en dialog med alla sökande. Om man har en barnvagn får man förstås ta med den. Men man ska komma ihåg att vi tillhandahåller tillfälliga bostäder som är fullt möblerade och utrustade, säger han och förklarar att han inte är förvånad över de starka reaktionerna på flyttbeskedet.
– Vi försöker lyssna på deras behov. Om en familj med skolbarn behöver flytta försöker vi exempelvis göra det vid terminsstart, säger han till TT.
“Inför varje flytt gör Migrationsverket en barnkonsekvensanalys, vilket innebär att man inför och i flytten försöker tillgodose barns bästa”, skriver Migrationsverkets presstjänst i ett mejl till Dagen.
Däremot har det inte varit aktuellt att göra en övergripande barnkonsekvensanalys på beslutet att minska antalet lägenheter.
“Alla Migrationsverkets bostäder är tillfälliga. Det betyder att både barn och vuxna vid något tillfälle kommer att behöva flytta. Däremot försöker vi på bästa sätt tillgodose barnens behov vid en flytt. Att göra en nationell barnkonsekvensanalys, för alla barn, är inte aktuellt, utan det viktiga är att ta hänsyn till varje barns situation.”