Nyheter
Sorg och förstämning i Visby - men också motstånd mot våldet
I Equmeniakyrkan i Visby tändes ljus och man höll sinnesrogudstjänst efter mordet på Ing-Marie Wieselgren

– Jag har inte upplevt att det finns otrygghet efter mordet, men mer av sorg och förstämning. Samtidigt hölls i går också en Mångfaldsparad som också blev en manifestation mot våldet, säger pastor Ann-Christine Lindholm till Dagen.
Efter onsdagens brutala knivattack mot överläkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren har många kristna ledare, liksom en rad politiker och utländska medier, uttryckt sin sorg och sin avsky över våldsdådet.
I Visby hölls under gårdagen en minnesgudstjänst i Visby domkyrka, ledd av ärkebiskop Antje Jackelén. Där deltog många från Equmeniakyrkan i Visby. Ing-Marie Wieselgren tillhörde själv Uppsala Missionskyrka som tillhör samma samfund. I Equmeniakyrkan i Visby tände man ljus.
– Vi hade också en sinnesrogudstjänst på onsdagskvällen. Då visste vi inte vem som var offret för knivattacken, det fick vi veta senare, berättar pastor Ann-Christine Lindholm.
Ljuset brann under seminariet
På torsdagen hölls ett seminarium i kyrkan, och även då hade man ljus som brann för mordoffret.
Ann-Christine Lindholm säger att mordet kändes “fullständigt ofattbart”.
– Vi var chockade. Själv kände jag inte Ing-Marie Wieselgren personligen, men jag känner väl till henne utifrån hennes profession.
Hon säger att hon inte har upplevt eller hört andra uppleva otrygghet i Visby efter händelsen, däremot uttrycker många sorg, chock och förstämning. Den Mångfaldsparad som hölls under gårdagen samlade uppemot 2000 personer, och den blev mitt i sorgen en manifestation mot våldet, säger Ann-Christine Lindholm.
“Ett hoppets tecken”
– Det kändes som ett hoppets tecken. Att människor reser sig upp och säger att vi inte kan acceptera att människor dödas på detta sätt.
Pingstledaren Daniel Alm uttrycker på sociala medier sin sorg och bedrövelse: “Ber en bön i vanmakt i kväll. Så oerhört tragiskt med knivdådet i Almedalen.” Flera politiska ledare har kommenterat den dödliga attacken och uttryckt chock och sorg. “Vi vill minnas och hedra Ing-Marie Wieselgren, som har mycket att lära oss, genom att lyfta en av de många kloka och vackra saker hon sagt: ‘När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar hoppas jag för dig också' “, skriver Miljöpartiets Per Bolund och Märta Stenevi.
“Lyssna på programmen”
Ardalan Shekarabi (S) uppmanar alla att gå in på Sveriges radios “Tankar för dagen” och söka på Ing-Maries namn och lyssna på någon av hennes andakter. “Vilken människa. Så klok, eftertänksam och insiktsfull. Lyssna på programmen. Samla styrka. Låt oss förenas i kampen mot våldet och hatet”, skriver han.
KD-ledaren Ebba Busch skriver att hon beklagar förlusten och önskar all styrka till hennes nära och kära. “Det är ofattbart. Så svårt att ta in. Vi är många som på olika sätt mött Ing-Marie i hennes viktiga arbete med att lyssna på och arbeta för de mest utsatta.
Så mycket klokskap. Ing-Marie har betytt mycket för arbetet med psykisk hälsa, det förebyggande arbetet och vård av personer med svår psykisk sjukdom. Det ligger nu ett extra stort ansvar på oss alla att låta Ing-Maries arbete och engagemang fortsätta lysa och göra skillnad,” skriver hon.
Skildras i utländska medier
Läkarförbundet, Sveriges kommuner och regioner och många andra organisationer och föreningar har uttryckt sorg och deltagande. Även i utländsk press har mordet gett eko, från relativt närbelägna brittiska The Guardian till tidningar i Indien och flera afrikanska tidningar.