Nyheter

Sorg och rädsla präglar påskfirande i Kenya

Flaggorna vajar på halv stång i Kenya när landets kyrkor håller påskgudstjänst till minne av offren för massakern på högskolan i Garissa. Men rädslan för nya dåd är stor.

###
Publisert Sist oppdatert

– Vi är väldigt oroade för säkerheten för våra kyrkor och troende, särskilt under den här påsken, men även eftersom det är tydligt att angriparna riktade sig mot kristna, säger Willybard Lagho, katolsk präst i Mombasa, till nyhetsbyrån Reuters.

148 människor, varav 142 var studenter, mördades när den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab gick till attack mot högskolan i Garissa. Under helgen hotade gruppen med nya attentat, som ska färga Kenyas gator "röda av blod".

Söndagen är startpunkten på tre dagar av landssorg som regeringen utlyst. Inför dagens påskgudstjänst har kyrkor i Mombasa hyrt in beväpnade vakter, medan kyrkobesökare i Nairobi sätter sin tilltro till högre makter.

– Alla är oroliga och man vet aldrig vad som händer, men vi tror att vår mäktigaste beskyddare är Gud, säger 27-årige Samuel Wanje.

"Inte alls illa"

Fyra misstänkta gärningsmän dödades i samband med attentatet. Fem personer har gripits, misstänkta för inblandning i dådet, bland dem en säkerhetsvakt på skolan.

Regeringen har fått hård kritik för att det tog säkerhetsstyrkorna över åtta timmar att ta sig till Garissa efter att larmet kom. Människor jömför det nu med myndigheternas hårt kritiserade ingripande under gisslandramat i köpcentret Westgate 2013, där 67 människor dödades av al-Shabaab.

– Om du ser på hur vi reagerade så var det inte alls illa, jämfört med till exempel Westgate, säger Mwenda Njoka, talesperson för inrikesministern till tidningen The Nation.

Ökade spänningar

Attentatet har också ökat oron för spänningar mellan landets muslimer, som till största delen är av somaliskt ursprung, och de kristna, som utgör 80 procent av befolkningen.

I Nairobiförorten Eastleigh, där många somalier bor, har hundratals människor demonstrerat mot attacken. Efter tidigare dåd av al-Shabaab har polisen genomfört massgripanden av invånare Eastleigh, och stadsdelen har även plågats av upplopp riktade mot muslimer.

– Oavsett var i landet terroristerna slår till, så drabbas vi i Eastleigh. Förutom rädslan över att förlora nära och kära lever vi i skräck för att terrorn ska påverka oss och för att bli trakasserade av polisen, säger lokalpolitikern Osman Adhow till The Nation.

Powered by Labrador CMS