Nyheter
Spirande optimism bland kristna sommargårdar
“Inför sommaren finns det ett mycket större framtidshopp”

2020 var ett jobbigt år för många av Sveriges kristna gårdar och hotell. Sommaren 2021 kommer inte heller att bli normal, men tack vare coronavaccineringen kan ljuset i tunneln skönjas.
– Nästan fyra miljoner svenskar har fått sin första spruta. Det ger effekt, säger Ewa Bylander på Gullbrannagården.
Från och med i dag, den 1 juni, är det tillåtet att fira gudstjänst inomhus med upp till 50 deltagare om att de anvisas en sittplats. Andra lättnader i de covidrelaterade restriktionerna införs samtidigt också och under förutsättning att smittspridningen fortsätter att minska planerar Folkhälsomyndigheten för ytterligare lättnader senare i sommar.
En som är glad över utvecklingen är Ewa Bylander, platschef på Gullbrannagården i Halland.
– Vi kommer att kunna ha samlingar för barn, bland annat barnmatinéer på midsommar och under hela juli, säger hon till Dagen och tillägger att nästa steg, som innebär att 300 personer kan samlas inomhus om de anvisas en sittplats, ger ännu fler möjligheter.
– Då kommer vi att kunna ha konserter varje lördagskväll, säger hon och nämner om några specialarrangemang med Per-Erik Hallin.
“Ett jobbigt år för många”
En vanlig sommar – då det arrangeras omkring 400 programpunkter på Gullbrannagården – kommer det ändå inte att bli. Redan nu står det exempelvis klart att det varken blir någon midsommardans eller midsommarmarknad. Många konserter och möten kommer inte heller att bli av. Och dessutom har Gullbrannafestivalen ställts in.
– Vi kan inte ha arrangemang där vi får en massa trängsel, säger Ewa Bylander.
Utöver arbetet på Gullbrannagården är Ewa Bylander även ordförande i föreningen Kristna gårdar och hotell (KGH). Den ideella föreningen har ett 70-tal medlemsanläggningar runt om i Sverige och Ewa Bylander berättar att några har det ganska kämpigt, men att situationen ser okej ut för de flesta inför den stundande högsäsongen.
– Det har varit ett jobbigt år för många, speciellt för dem som brukar ha öppet hela året.
Tips och råd till varandra
Utöver längden på säsongen förklarar Ewa Bylander att det finns andra aspekter som också påverkar lönsamheten. Några sådana exempel är om det finns campingboende eller inte, om det finns församlingar/samfund eller privatpersoner som kan stötta anläggningen ekonomiskt samt hur stor anläggningen är och hur lokalerna ser ut.
– För en mindre gård kan det vara förödande med 3–4 större avbokningar, säger hon till Dagen.
Under det gångna året har medlemmarna i KGH bjudits in till en handfull digitala träffar. Deltagarna har då fått ge en kort lägesbeskrivning.
– I torsdags hade vi vårt senaste möte. Då var vi 20 gårdar uppkopplade, säger Ewa Bylander som menar att träffarna har varit till stor nytta.
– Många sitter ensamma och funderar på hur de ska göra. I våra samtal har vi pratat om omställningsstöd och korttidspermitteringar och vi har gett tips och råd till varandra.
Hur skulle du beskriva situationen i dag jämför med situationen vid månadsskiftet maj/juni förra året?
– Om man jämför perioden januari till maj så har det varit mycket tuffare i år. Hela våren har det varit många avbokningar. Men nu har det börjat lätta och inför sommaren finns det ett mycket större framtidshopp, till stor del på grund av vaccineringen.
Vad ser du mest fram emot med att komma i gång med sommarens verksamhet?
– Att få möta våra gäster igen. Jag älskar att möta människor.