Nyheter

Splittring – ett ständigt dilemma för Iraks kristna

När Iraks kristna minoritet nu är med och driver bort Islamiska staten finns det ett uppenbart problem. De är långt ifrån enade, vilket i långa loppet kan sätta dem i ett besvärligt läge.

###
Publisert Sist oppdatert

Den som följt de kristna minoriteternas situation i Irak känner till de inbördes konflikter som råder. Exempelvis att de inte kan enas om en gemensam identitet. Därför är det vanligt att gardera sig med trippelbenämningen assyrier/syrianer/kaldéer, för att på så sätt inte trampa någon part på tårna.

Det här är en namnkonflikt som även fortsätter i diasporan, inklusive Sverige.

I slaget om Mosul har detta kluvna förhållningssätt visat upp sig igen. Det finns inte en milis som företräder den kristna minoriteten, utan flera stycken. Och de är i händerna på olika aktörer.

Samarbetar med Iraks armé

Den milisgrupp som den senaste veckan varit med och befriat kristna städer från IS heter NPU (Nineve Plain Protections Units), och de samarbetar med Iraks armé i offensiven söderifrån. De är även kopplade till ett assyriskt politiskt parti, som något förenklat driver en linje där de vill att assyrier i Irak ska agera självständigt.

Pro-kurdisk linje

Norr om Mosul närmar sig de kurdiska Peshmergastyrkorna, och lierade med dem är en annan kristen milis, NPF (Nineveh Plain Forces).

De är i sin tur kopplade till ett assyriskt parti som driver en mer pro-kurdisk linje, i hopp om att få kurdiskt stöd för att de som minoritet ska kunna vara kvar i Irak.

Utöver det finns det ytterligare några mindre kristna milisgrupper, med sin egen agenda.

– Man skulle kunna tycka att i en sådan här kritisk situation, borde de här politiska partierna och deras milisgrupper enas, och slå ihop sig för att kämpa för befrielsen av Nineves städer och byar. Men det har de inte lyckats med, säger Svante Lundgren.

I dagsläget, då alla enas i kampen mot IS, är det här inget större problem. Men frågan är vad som händer på sikt? Flera bedömare har varnat att efter IS kan det mycket väl bli en konflikt mellan kurder och den irakiska centralregeringen.

– Om konflikten skulle gå så långt att det blir krig, innebär det att assyrierna skulle vara splittrade, med miliser på varsin sida, säger Svante Lundgren.

.

Powered by Labrador CMS