Nyheter
SST:s bidrag till rysk-ortodoxa kyrkan stoppas inte
Och kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) konstaterar att hon inte får lägga sig i myndighetens arbete

Rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige får ekonomiskt bidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund (SST). Och trots kyrkans stöd i Ryssland till invasionen av Ukraina tänker inte SST agera.
– Vi ser till hur trossamfundet i Sverige agerar och inte på hur kyrkan agerar i Moskva, säger SST:s myndighetschef Isak Reichel till Dagen.
Den internationella kritiken mot rysk-ortodoxa kyrkan i Ryssland har varit massiv efter invasionen av Ukraina. I synnerhet på grund av patriark Kirills helhjärtade stöd till president Vladimir Putin. Den del av rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige som tillhör Moskvapatriarkatet har hittills inte tagit ställning i själva konflikten, men däremot vädjat om ett snart slut på kriget – ett krig som Vitaly Babushin, kyrkoherde i rysk-ortodoxa kyrkan i Stockholm, har beskrivit som en “tragedi”.
Samtidigt har det dels höjts röster i Sverige för att rysk-ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) borde kastas ut från Sveriges kristna råd, dels att det ekonomiska stödet från SST till trossamfundet borde omprövas.

”Olika syn på kriget inom kyrkan”
Isak Reichel, SST:s myndighetschef, säger till Dagen att SST “naturligtvis” följer utvecklingen.
– Vad gäller bidragsgivningen till rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige så ser vi till hur trossamfundet i Sverige agerar och inte på hur kyrkan agerar i Moskva. Vi har noterat att det finns olika syn på kriget inom kyrkan och vi vet att många från Ukraina i Sverige är aktiva i trossamfundet, fortsätter han.
Kulturministern tar inte ställning
En av de som har ifrågasatt SST:s stöd till rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige är riksdagsledamoten Anders Österberg (S). För några veckor sedan lämnade han in en skriftlig fråga till partikollegan och kulturministern Jeanette Gustafsdotter. Anders Österberg uttryckte oro för att det statliga stödet till trossamfundet indirekt kan tolkas som ett stöd av krigsbrott och/eller brott mot mänskligheten.

Nu har svaret kommit – och det är ett svar som S-politikern troligtvis inte är helt nöjd med.
“Varken jag som enskilt statsråd eller regeringen får bestämma hur en myndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpning av lag. Myndigheterna fattar självständiga beslut utifrån en tillämpning av gällande lagar och förordningar. Jag känner mig trygg i att myndigheterna i sin bidragsgivning tillämpar det aktuella regelverket”, skriver kulturministern Jeanette Gustafsdotter.