Nyheter

S:ta Clara: I kyrkan förlitar vi oss på Guds beskydd

Säkerhetsexperten Stefan Kinert vill att alla kyrkor övar inrymning och ser över ansvaret för säkerheten. Men få kyrkor har vidtagit säkerhetsåtgärder. ”Livet i församlingen ska pågå som vanligt som möjligt”, säger S:t Eugenia till Dagen.

Publisert Sist oppdatert

Församlingar borde öva på att låsa in sig i fall av ett hot, menar säkerhetsexpert Stefan Kinert om det läge som uppstått sedan terrorhotnivån i Sverige höjts. S:ta Clara kyrka i Stockholm city är en församling som värnar öppenheten, samtidigt som man är vaksam.

– Vi ser kyrkan som en plats dit man kan komma och släppa oron. Där förlitar vi oss på Guds beskydd, säger Björn Alldén, ordförande i föreningen S:ta Clara kyrka.

Häromveckan höjde säkerhetspolisen terrorhotnivån i Sverige, från tre till fyra på en skala med fem nivåer. Flera av landets kristna samfund följer läget och rekommenderar sina församlingar att ta till sig myndigheternas råd om säkerhet, vilket Dagen skrivit om.

Bland annat rekommenderas kyrkorna att studera en vägledning för trossamfund som tagits fram av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Här visar man bland annat hur våldsverkare kan bromsas med hjälp av kyrkvärdar, säkerhetsdörrar och skiljeväggar.

Välkomnar råden

En person som välkomnar råden är Stefan Kinert, säkerhetskonsult på Kronan Säkerhet och mångårig medlem i en större frikyrka.

– Jag tror de flesta förstår att församlingar kan vara ett mål för terrorism, och att de därför behöver anpassa säkerheten i församlingarna och öka medvetenheten och beredskapen bland personal och volontärer, säger han till Dagen.

Liksom i den debattartikel han skrev i Dagen betonar han att säkerhetsarbetet måste inbegripa både människor, teknik och organisationen.

– Generellt måste vi vara mer vaksamma, lägga märke till om det kommer nya människor till församlingen och närma oss dem med en positiv fråga: ”Hej! Välkommen! Dig har jag inte sett förut. Vem är du?”

– Om någon är ute i onda avsikter och blir uppmärksammad på ett positivt sätt, blir det svårare för den personen att gå vidare i nästa steg, säger Stefan Kinert.

Stefan Kinert, PartnerKRONAN Säkerhet AB
Stefan Kinert

Öva inrymning

Han tycker att kyrkor, så väl som skolor, borde fundera över hur man ska agera i händelse av ett hot utifrån, då man måste ta skydd inomhus medan hjälp tillkallats.

– Som läget är nu är det minst lika viktigt att öva inrymning, alltså att låsa in sig och göra en lockdown, som att öva utrymning i fall av en brand, säger han.

– De första fem, tio minuterna är mest kritiska, då varken polis eller räddningstjänst ännu är på plats.

Ett bra tekniskt hjälpmedel är en larm-app, säger han, där en tydlig och enkel checklista för eventuella nödlägen kan ingå. Alla funktionärer vid samling, ska till exempel veta vilken roll man har vid en incident eller ett attentat.

Söka samarbete lokalt

Stefan Kinert rekommenderar också kyrkor att söka samarbete med andra lokala församlingar, och att upparbeta kontakt med polisen och räddningstjänsten.

– Har blåljuspersonalen varit i kyrkans lokaler när allt är normalt, så har de bättre förutsättningar att göra ett bra jobb i skarpt läge, säger han.

– Slutligen är det viktigt att inte rädsla tar över vår frimodighet, och att en bättre beredskap också har den viktiga rollen att skapa trygghet.

Immanelskyrkan i Stockholm.
Immanelskyrkan i Stockholm.

I Stockholm har Immanuelskyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan, beslutat att låta göra en nulägesanalys kring sin säkerhet. Denna ska ligga till grund för ”olika långsiktiga åtgärder”, skriver församlingens ordförande Greger Hjelm i ett brev till sina medlemmar.

”Redan i början av sommaren instruerade vi våra kyrkvärdar och andra funktionärer att vara särskilt uppmärksamma om man såg något misstänksamt i samband med våra gudstjänster och andra offentliga samlingar,” skriver Greger Hjelm, samtidigt som han betonar vikten av att vara en öppen och inbjudande församling.

”Vi har också vid inledningen av våra gudstjänster informerat var våra nödutgångar finns, utan att nödvändigtvis relatera det till just terrorhotet.”

Säkerhet och öppenhet

Även den katolska församlingen S:ta Eugenia i Stockholm värnar balansen mellan säkerhet och öppenhet.

S:ta Eugenia i Stockholm.
S:ta Eugenia i Stockholm.
Dominik Terstriep, kyrkoherde vid S:t Eugenia katolska kyrka i Stockholm, beskriver en glädje över att få mötas till gudstjänst igen.
Dominik Terstriep, kyrkoherde vid S:t Eugenia katolska kyrka i Stockholm.

”Vi tar det nya säkerhetsläget på allvar, har kontakt med Säpo och polisen, och är i övrigt vaksamma utan att låta oss skrämmas. Livet i församlingen ska pågå som vanligt som möjligt,” skriver kyrkoherde Dominik Terstriep till Dagen.

I S:ta Clara kyrka i Stockholm påminns besökare via nya anslag om att inga föremål får lämnas i bänkarna. Men här, med T-centralen och city runt knuten, är vaksamheten redan sedan tidigare hög.

Björn Alldén, ordförande föreningen S:ta Claras kyrka
Björn Alldén, ordförande föreningen S:ta Claras kyrka

– Vi är generellt vaksamma på saker som väskor och sådant, och har alltid folk vid ingången. Vaktmästarna är tränade på att ha ögonen öppna för saker som kan hända, säger Björn Alldén, ordförande i föreningen S:ta Clara kyrka.

– Men vi har ingen finansiering från Svenska kyrkan, har få fasta anslag och är i allt beroende av Guds nåd, inte minst i det här läget. Vi behöver inte vara rädda, vi har en herre som är den levande Gudens son.

Powered by Labrador CMS