Nyheter

S:ta Clara kyrka utökar nattöppet för hemlösa

Diakonen Yvonne: Vi såg förtvivlan bland hemlösa när det blev så kallt.

Natthärbärge inne i S:ta Clara kyrka i Stockholm, vintern 2021.
Köldchocken har gjort att S:ta Clara i Stockholm har beslutat hålla kyrkan öppen för natthärbärge varje natt.
Publisert Sist oppdatert

S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm bestämde raskt att öppna för övernattning i kyrkan alla kvällar i veckan när köldchocken slog till.

– Det kom ett nödrop, och vi kände att vi måste göra det här, säger diakon Yvonne Kerygman.

Minus tio, minus femton. Kylan har denna veckan hållit Sverige i ett hårt och stadigt grepp. De flesta har en varm lägenhet eller ett hus att krypa in i – men vad händer med den som inte har det?

– Hemlösa som vi möter sa: ´Vart ska vi ta vägen? Kan ni hjälpa oss?´. Vi kände att vi måste öppna kyrkan. Det handlar ju om våra vänner, säger diakon Yvonne Kerygman i S:ta Clara.

Öppet för alla

Kyrkan har sedan tidigare nattöppet två kvällar i veckan för hemlösa. Kyrkan ordnar också matutdelning och har annat arbete för hemlösa. Nu bestämde man snabbt att öppna kyrkan alla kvällar, så länge kylan kvarstår. Det finns vinteröppna kyrkor på andra platser i Stockholm, bland annat genom projektet “Vinternatt”. Men det riktar sig mot EU-migranter. S:ta Clara är öppen för alla, även om man dessvärre inte kan erbjuda alla en plats, berättar Yvonne Kerygman.

Fram till och med tisdag natt kommer kyrkan att vara nattöppen varje kväll. Sedan kan det eventuellt bli en förlängning, om kylan håller i sig.

– Vi har matutdelning på morgnarna, och vi ser att många fryser redan klockan nio, säger Yvonne Kerygman.

– Människor kommer hit med bara jympaskor på sig. En morgon kom en kille i en hoodie. Han hade inte ens en jacka.

Bidrar med termosar

S:ta Clara kyrka har hört sig för med andra kyrkor och församlingar runt om i staden för att se om flera kan hjälpa till. Gensvaret har varit stort, säger hon.

– Kanske kan man inte ta emot folk i kyrkan. Men då har många i stället hjälpt till på andra sätt. ´Vi kan inte öppna kyrkan, men vi kan skänka termosar´, sa några av dem. Sedan kom de hit med 15 termosar.

Även privatpersoner har engagerat sig. Människor har skänkt varma kläder: raggsockar, vantar.

– Man kan göra mycket som privatperson. Man kan ge sina vantar åt någon som sitter och fryser. Man kan köpa en kaffe. Det handlar också om att bli sedd, att människor bryr sig om att man har en så dålig situation, säger Yvonne Kerygman.

Kom från Arvika med vantar

Hon säger att de volontärer som engagerat sig i kyrkans arbete för hemlösa upplever att de får mycket stöd från samhället runt om.

– I går kom en kvinna från Arvika i Värmland. Hon hade rest hit för att lämna en säck med hemstickade vantar och mössor. Vi känner att detta blir en uppmuntran inte bara för dem som får gåvorna, utan även för oss som jobbar med det här.

Just nu behövs skor – och förstås pengar för att driva arbetet vidare. En annan bra gåva är varma koppen-paket, tipsar Yvonne. Om en hemlös person får en termos går det sedan lätt att fylla termosen med vatten och tillsätta soppan. Värme är viktigt i kylan.

Garantin funkar inte alltid

I S:ta Clara finns flera diakoner och en rad volontärer som arbetar med att hjälpa hemlösa. Det finns en “tak-över-huvudet-garanti” för bosatta i Stockholm, men detta funkar inte fullt ut, säger Yvonne Kerygman. Hon säger att det än så länge inte har varit några problem att få volontärer till kyrkans extra nattöppna verksamhet.

– Vi försöker ringa socialjour när det går. Men när det inte går … När vi inte vet vad vi ska göra brukar vi säga: ´Vad skulle Jesus ha gjort?´, säger hon.

Uppdatering: Från och med natten till söndagen öppnas även Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm.

Diakonen Yvonne Kerygman är med och ansvarar för natthärbärge inne i S:ta Clara kyrka i Stockholm, vintern 2021.
Diakonen Yvonne Kerygman är med och ansvarar för natthärbärget i S:ta Clara kyrka i Stockholm, vintern 2021.


Powered by Labrador CMS