Nyheter

Stadsmissionen: Fattigdom finns visst, men syns inte

En ny rapport visar att fattigdomen ökar i Sverige. Tvärt emot vad regeringen sa i en rapport som kom i somras. Nu kräver Sveriges stadsmissioner att regeringen tar frågan på allvar. "Sluta blunda för fattigdomen i Sverige" skriver man på DN Debatt.

Lennart Forsberg, socialchef Stadsmissionen Göteborg kritiserar regeringens rapport som slog fast att det inte finns fattigdomi Sverige.
Lennart Forsberg, socialchef Stadsmissionen Göteborg kritiserar regeringens rapport som slog fast att det inte finns fattigdomi Sverige.
Publisert Sist oppdatert

Årets fattigdomsrapport, framtagen av Ersta Sköndals högskola på uppdrag av Sveriges stadsmissioner, visar att fattigdomen breder ut sig i Sverige.

Men att det är så visar sig inte i socialtjänstens statistik. Mycket av den fattigdom som finns i dag är osynliggjord.

"Osynligheten i fattigdomen är ett hinder för att ta problemen på allvar och hitta lösningar", skriver Lotta Säfström, ordförande för Sveriges stadsmissioner.

Skarp kritik av regeringen

I en artikel på DN Debatt riktar hon skarp kritik mot regeringen.

Hon menar att regeringen i sin Agenda 2030-rapport, som presenterades i somras, slog fast att "absolut fattigdom inte finns i Sverige i dag”.

Men detta stämmer inte med verkligheten. Två tredjedelar av det totala arbete som landets stadsmissioner utför handlar om att mätta hunger.

– Fler och fler ställer sig i våra brödköer för att de inte löser dagen, säger Lennart Forsberg på Stadsmissionen, till Göteborgs-Posten.

Kräver en fattigdomsstrategi

Rapporten identifierar fyra grupper av ekonomiskt utsatta: de som under lång tid gått på försörjningsstöd, de som hamnat mellan stolarna, EU-medborgare och papperslösa.

Och den grupp som tar emot mest hjälp i form av mat är de som lever på försörjningsstöd.

Därför kräver Sveriges stadsmissioner att fattigdomen i Sverige kartläggs och att en fattighetsstrategi tas fram.

"Vi ser väldigt litet av konkreta åtgärder för att hantera fattigdomen i Sverige i dag", skriver Lotta Säfström i debattartikeln.

Hon pekar också på en Sifo-mätning som visar att hälften av Sveriges befolkning anser att fattigdomen är ett ganska eller mycket stort samhällsproblem.

Powered by Labrador CMS